Американці замінили здорову печінку, щоб прижилося трансплантоване серце
Американці замінили здорову печінку, щоб прижилося трансплантоване серце

Американці замінили здорову печінку, щоб прижилося трансплантоване серце

Лікарі Університету Вашингтона вирішили, щоб врятувати життя 30-річній пацієнтці, спробувати метод одночасної пересадки серця та печінки, попри те, що власна печінка жінки була здоровою.

У пацієнтки усього через два тижні після народження третьої дитини діагностували розшарування коронарної артерії серця. Часто така вада загоюється самостійно, але у цьому випадку вона призвела до важкої серцевої недостатності. Жінка помирала.

Її підключили до апарату, що замінює серце й легені. Терміново потрібна була пересадка серця, проте, як на біду, молодій матері не підходили органи для трансплантації, що були в наявності, через високу кількість у її крові антитіл до чужорідних агентів.

Цей нормальний захисний процес, який відбувається під час вагітності, у даному випадку зіграв би негативну роль – призвів би до відторгнення нового серця.

Отоді і прийняли непросте рішення: пересадити жінці і серце,  і печінку, щоб пригасити імунологічну реакцію на чужий орган.

Обидва органи – і серце, і печінку – жінка отримала від одного посмертного донора. Водночас, її здорову печінку пересадили іншому пацієнтові, який потребував заміни свого хворого органу.

Попри всі розрахунки, антитіла до пересаджених органів у породіллі спостерігалися ще протягом 65 днів. Потім зникли.

Медики дуже задоволені результатом, хоч і визнають, що поки не зовсім зрозуміло, чому саме пересадка печінки захищає донорське серце.

Але такі випадки, як цей, допоможуть краще зрозуміти імунологічні реакції у трансплантології. І можливо, їх вдасться відтворити за допомогою медикаментів, а не пересаджуючи печінку.

Джерело: ,

Фото: UW Medicine

Джерело матеріала
loader
loader