Куди сходити в Ужгороді: цікаві місця для відпочинку
Куди сходити в Ужгороді: цікаві місця для відпочинку

Куди сходити в Ужгороді: цікаві місця для відпочинку

Визначні місця Ужгорода завжди викликають інтерес у багатьох дослідників Закарпаття. Зокрема, привабливий “чеський квартал”, романтичні набережні та мальовничі міні-скульптури – це перші місця, що приходять на думку. Якщо ви вже забронювали житло, саме час з’ясувати, що цікавого можна побачити в Ужгороді та як до нього дістатись. Допоможе вам у цьому наш маленький порадник. Приємної подорожі!

Ужгородський замок

Одним із найвизначніших місць Ужгорода, яке обов’язково варто включити до свого списку, є Ужгородський замок. Колись цей замок служив важливим оборонним пунктом, але сьогодні він перетворився на туристичну перлину з цікавими експозиціями та колоритним антуражем.

Тут ви зможете оглянути тисячі експонатів, серед яких інструменти кам’яного віку, різноманітні предмети побуту минулих століть, колекції монет регіону, зброю XVI-XX століть та інше. Крім того, замок розташований у самому центрі Ужгорода, а легенди, пов’язані з його історією, та щорічний середньовічний фестиваль “Срібний Татош” роблять його ще більш привабливим місцем для відвідування. З фото в лицарських обладунках ви заберете чудові спогади про ваш відпочинок у Карпатах.

Ужгородський замок

Ужгородський музей народної архітектури та побуту

Ще одним варто відвідати місцем є Ужгородський музей народної архітектури та побуту, також відомий як Скансен. Він був одним із перших скансенів в Україні, заснований у 1970 році. Це музей “просто неба”, де збережено зразки народної архітектури XVIII-XX століть. Тут представлені хатини бойків, лемків, гуцулів, водний млин, кузня, церква, школа, корчма та інші будівлі.

Інтер’єр усіх будівель дуже ретельно відновлений до автентичного рівня, що дозволяє відчути атмосферу побуту минулих жителів Закарпаття. Здобуттям для вас буде і знайомство з працівниками музею та їхнім пізнавальними історіями. А, можливо, ви захочете зробити колоритні фото в етнічному вбранні бойків, лемків чи гуцулів?

Ужгородський музей народної архітектури та побуту

Ботанічний сад

Для тих, хто бажає ближче підійти до природи, Ботанічний сад Ужгородського національного університету буде ідеальним місцем. Цей сад має вражаючу колекцію рослин – близько 4 тисячі екземплярів! Серед найцікавіших – мамонтове дерево, верба вавилонська, софора японська, різні види пальм, кактуси та інші рідкісні рослини. Чудове місце для спокійного відпочинку та насолоди атмосферою цвітіння та ароматів.

Ботанічний сад

Синагога

Одним із символів історичного минулого Ужгорода є Синагога. Зведена у 1904 році, ця споруда поєднала різноманітні архітектурні стилі – марокканський, візантійський та романтичний. Вона служила місцем культових зібрань для єврейської громади, а після Другої світової війни була перетворена на філармонію. Зараз Закарпатська обласна філармонія розмістилась в цьому надзвичайному архітектурному шедеврі. Тут ви можете насолоджуватись чарівною музикою та виступами талановитих симфонічних оркестрів.

Всі ці визначні місця роблять Ужгород таким особливим і привабливим містом для туристів. Кожен із них відкриє перед вами свою унікальну історію, культурні нюанси та красу. Відвідування цих місць дозволить вам насолодитись подорожжю до Закарпаття на повну котушку.

Синагога

Совине гніздо

Якщо ви шукаєте цікавих місць для відвідування в Ужгороді, то обов’язково зверніть увагу на “Совине гніздо”. Це місце має цікаву історію, починаючи з 1781 року, коли тут була споруджена пивоварня, що згодом перетворилась на готель, а потім стала училищем та столярною школою. Починаючи з 2011 року, “Совине гніздо” було відновлено, і тепер це місце стало центром культурного відпочинку в Ужгороді. Тут ви можете смакувати різними сортами закарпатських вин в дегустаційних залах. Місцеві жартують, що відпочинок на Закарпатті без дегустації місцевих вин – це гроші на вітер. Запрошуємо вас насолодитись букетом смаків цього унікального регіону.

Совине гніздо

Старий центр Ужгорода

Якщо ви прагнете прогулянки в теплий літній день, відправляйтеся до старого центру Ужгорода. Ужгород – старе місто, і його історичний центр починається з “чеського” періоду, який налічує заслуговує уваги Малого Галагова, Галагова та Великого Галагова. Ці вулички втілені в стилі конструктивізму та мають чарівні бруківки та сакури. Тут ви зможете насолодитись прогулянкою серед колоритних споруд та насолодитись особливою атмосферою старовинного Ужгорода.

Провулок ‘Гірчичне зерно’

Якщо вам потрібне місце для кави або пошуків незвичайних сувенірів, то обов’язково зверніть увагу на колоритний провулок “Гірчичне зерно”. Тут розташовані затишні кафешки та сувенірні магазинчики. Цей провулок є місцем для фотовиставок та місцем, де можна відчути справжню атмосферу міста. Він розташований у самому центрі Ужгорода, з’єднує вулиці Корятовича та Фединця, і чекає на ваші приємні моменти в цьому унікальному місці.

Галерея ‘Ілько’

Ужгород також пропонує розваги культурного характеру. Галерея “Ілько” є чудовим місцем для культурного відпочинку. Тут ви зможете побачити як класичний живопис, так і сучасні інсталяції. Крім того, галерея стає майданчиком для різноманітних тематичних заходів, концертів та публічних виступів. Відвідування галереї “Ілько” дозволить вам зануритись у світ мистецтва та насолодитись приємною атмосферою. Галерея працює щодня, окрім понеділка, а про актуальні події можна дізнатись на офіційному сайті.

 

Закарпатський обласний художній музей ім. Й. Бокшая

Продовжуючи тему культурного відпочинку в Ужгороді, не можна не згадати про видатний Закарпатський обласний художній музей ім. Й. Бокшая. Це витончена споруда, де ви зможете зануритись у захоплюючий світ графіки, живопису та скульптури. У музеї представлені шедеври українських та зарубіжних класиків образотворчого мистецтва.

Тут можна побачити роботи таких великих митців, як Я. Пальма, М. Мункачі, І. Шишкін, І. Айвазовський, Т. Шевченко та інші. Крім того, музей є чудовою можливістю познайомитись із закарпатською школою живопису та творчістю відомих майстрів регіону, таких як Й. Бокшай, А. Ердели, Ф. Манайло, А. Коцка та інші. Відвідання музею ім. Й. Бокшая – це справжня культурна насолода, яка залишить незабутні враження.

 

Ужгородський Хрестовоздвиженський катедральний греко-католицький собор

Поруч з центром Ужгорода, знаходиться чудова пам’ятка архітектури – Ужгородський Хрестовоздвиженський катедральний греко-католицький собор. Собор має довгу історію, він був заснований у XVII столітті. Спочатку це був храм єзуїтського монастиря, а з 1773 року він належить Мукачівській греко-католицькій єпархії. Внутрішнє оздоблення собору прикрашають барокові елементи та мармурові арабески, атмосфера в храмі сповнена спокою і мистецтва. Ужгородський собор – це велична споруда, яка неодмінно залишить незабутні враження у відвідувачів.

 

Міні-скульптури в Ужгороді

Ужгород не тільки вражає своїми музеями та архітектурою, але й має ще одну цікаву особливість – міні-скульптури. Ці маленькі твори мистецтва розміщені по всьому місту і перетворюють мандрівницький досвід на захопливий квест. Ви зможете знайти понад 40 міні-скульптур, серед яких впізнавані постаті таких видатних особистостей, як Гаррі Гудіні, Ференц Ліст, бравий вояк Швейк, Джон Лорд (фронтмен гурту “Deep Purple”), Вольфганг Амадей Моцарт та інші. Пошук цих скульптур додасть мандрівницькому досвіду додаткову цікавість і насолоду.

 

Коли цвітуть сакури в Ужгороді

Ужгород відомий не лише своїм культурним наспіхом, але й рідкісним природним явищем – цвітінням сакур. Мальовнича японська вишня розквітає в Ужгороді, і саме тут можна знайти найбільшу алею сакур у Європі. Це надзвичайно романтичне явище, коли місто перетворюється на справжню казку. Святкування “Сакура-фест” в Ужгороді забезпечує захоплюючі майстер-класи, концерти та дегустацію закарпатського вина. Такий захід додає додаткової привабливості та романтичності місту.

 

Липова алея

Ужгород також може похвалитись найбільшою липовою алеєю в Європі. Ця алея простягається на 2200 метрів і тягнеться по набережній Незалежності та Студентській. Липова алея є прекрасним місцем для спокійних вечірніх прогулянок, які здатні залишити вам теплі спогади та романтичні моменти.

 

Горянська ротонда

Завершуючи екскурсію по Ужгороду, не можна не відвідати Горянську ротонду – одну з найдавніших мурованих церков в Україні. Вона була побудована в період з X по XIV століття і є другою за віком мурованою церквою після Софії Київської. Вам будуть доступні майстерні фрески XVI-XV століть, виконані, ймовірно, італійськими митцями. Горянська ротонда може бути недосяжною знахідкою, але зусилля, витрачені на її знаходження, варті пам’ятки архітектури, яка приховує цінні історичні скарби.

 

Радимо насолодитись культурним та природним багатством мальовничого Ужгорода!

Джерело матеріала
loader
loader