Нічний російський обстріл порта в Ізмаїлі спровокував стрибок цін на продовольство в світі
Нічний російський обстріл порта в Ізмаїлі спровокував стрибок цін на продовольство в світі

Нічний російський обстріл порта в Ізмаїлі спровокував стрибок цін на продовольство в світі

Росія атакувала головний внутрішній порт України в Ізмаїлі через річку Дунай. Це призвело до зростання світових цін на продовольство, адже РФ знову нарощує свої терористичні зусилля для відновлення блокади українського зернового експорту, повідомляє «ТСН»

Так, у Міністерстві оборони України повідомили про пошкодження зернового силосу в дунайському порту Ізмаїл в Одеській області. Цей порт через річку від Румунії, яка є членом НАТО, служив основним альтернативним маршрутом для експорту зерна з України після того, як Росія відновила блокаду українських чорноморських портів.

Внаслідок цього ціни на пшеницю в Чикаго підскочили на 4% одразу після атаки і ще додатково зросли приблизно на 2,5% протягом дня. Трейдери знову стурбовані тим, що Україна, один із провідних світових експортерів, втратить ринок внаслідок негативного впливу на світові пропозиції.

Своєю чергою, фермери в Україні також вже відчувають вплив. Один із землевласників у Черкаській області повідомив, що через обстріл прямим наслідком для його ферми є те, що вони тепер не зможуть доставити до місця призначення 700 тонн контрактного ячменю, який повинні були відправити в день обстрілу.

Слід додати, що Дунайські річкові порти України, зокрема у Ізмаїлі, становили близько чверті експорту зерна до того, як Росія вийшла з чорноморської угоди. Відтоді вони стали основним маршрутом, що залишився, для України. Зерно завантажувалося на баржі та відправлялося до румунського чорноморського порту Констанца для відправки далі.

Нічний російський обстріл порта в Ізмаїлі спровокував стрибок цін на продовольство в світі - Фото 1
Джерело матеріала
loader
loader