Росія намагається втягнути Лукашенка у війну: у полку Калиновського відповіли, чи були пуски ракет з Білорусі по Україні
Росія намагається втягнути Лукашенка у війну: у полку Калиновського відповіли, чи були пуски ракет з Білорусі по Україні

Росія намагається втягнути Лукашенка у війну: у полку Калиновського відповіли, чи були пуски ракет з Білорусі по Україні

Білоруські добровольці з полку Калиновського спростували інформацію про запуск під час атаки 5 серпня ракет з території Білорусі. Воїни, що борються на боці України з російськими окупантами, заявили, що йдеться про провокацію РФ з метою втягнути Білорусь у війну проти України.

Вони також закликали білоруських військових не виконувати злочинні накази і не вмирати через примхи "божевільного диктатора". Офіційна заява з'явилася у Telegram-каналі полку.

"Сьогодні в мережі поширювалася інформація про те, що з території Білорусі було завдано ракетного удару по території України. Офіційно заявляю, згідно з нашою інформацією, жодних атак з боку Білорусі не відбувалося. Це чергова спроба Росії втягнути режим Лукашенка у повномасштабну війну", – зазначив представник полку Калиновського у відеозверненні.

Росія намагається втягнути Лукашенка у війну: у полку Калиновського відповіли, чи були пуски ракет з Білорусі по Україні

На думку білоруських добровольців, російський президент Володимир Путін програє війну проти України. Уникнути розгрому він намагається, зокрема, втягнувши у війну Білорусь.

"Білорусь перебуває під військовою окупацією Росії. А Путін програє у війні. У війні, яку сам же і почав. Маніпулюючи страхом білоруського диктатора, він вкотре намагається зробити білорусів співучасниками злочинів проти людяності. Я звертаюся до всіх білорусів, зокрема, і до білоруських військових. Не виконуйте злочинних наказів, які Лукашенкові спускає Кремль. Не віддавайте життя за владу божевільного диктатора і не дайте себе обдурити", – закликали співвітчизників добровольці з Білорусі.

Заперечує інформацію про пуски ракет з Білорусі напередодні ввечері та моніторинговий проект Беларускі Гаюн. Там наголосили, що 5 серпня не тільки не було запусків із білоруської території, а й передумов для того, щоб такі пуски теоретично могли бути здійснені.

"За весь день, 5 серпня 2023 року, з території Білорусі не було зафіксовано запусків ракет повітряного або наземного базування. Ба більше, в районі 19:00 не було зльотів авіації, яка б потенційно могла запустити ракету, а також не було зафіксовано заходу авіації у потенційну зону запуску ракет", – зазначили у "Беларускі Гаюн".

Там також повідомили, що спростування інформації про пуски ракет з Білорусі з найімовірніших локацій запуску отримали спростування.

Втім, констатували у спільноті, за весь час повномасштабної війни РФ проти України з території Білорусі здійснено запуски мінімум 721 ракети.

Нагадаємо, під час повітряної тривоги увечері 5 серпня у Повітряних силах Збройних сил України попередили про пуски ракет із території Білорусі.

Згодом речник ВР ЗСУ Юрій Ігнат зазначив, що інформацію про пуски уточнюють. Не виключено, що запуски проводилися з РФ, а ракети над Білоруссю лише пролітали.

"Можливо був пуск із району Тамбова літака Міг-31 і проліт міг бути через територію Білорусі. Ця інформація зараз ще уточнюється, але був помічений власне проліт повітряних цілей саме через територію цієї держави. У принципі, це відбувалося не вперше, тому тут нічого дивного немає", – сказав Ігнат.

Водночас у воєнній розвідці України зазначили, що Росія могла імітувати пуски ракет із Білорусі з метою втягнути Білорусь у війну проти нашої держави.

Obozrevatel, Threads та Viber . Чи не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader