Через окупацію Херсонщини та підрив Каховської ГЕС українцям так і не вдасться поласувати херсонсткими кавунами та динями цьогоріч. Однак забезепечити наших громадян смачними та соковитими плодами взялась Одещина.
Про те, скільки цього року будуть коштувати баштанні, та чи вистачить їх усім, розповідає ТСН.UA.
На початку серпня українські кавуни та дині потроху починають з'являтися на українських прилавках.
Ще місяць тому, можна було знайти лише привезені з-закордону плоди.
Нагодувати Україну кавунами вирішила Бессарабія.
Раніше місцеві фермери віддавали перевагу зерновим культурам.
Але коли навесні зрозуміли, що росія буде продовжувати блокувати порти, взялися вирощувати інші культури.
"Саме під кавун відведено 2 з половиною тисячі гектарів. За своїм смаком він не поступиться своєму херсонському другові", – розповідає директорка департаменту агрополітики Одеської ОВА Алла Стоянова.
І ще на пів тисячі гектарів полів, місцеві фермери висадили дині. Однак вони переживають, що врожай збирати цьогоріч нікому, адже бідьшість працівників боронять Україну. Однак запевняють, що впораються.
Перевагу, кажуть, віддали сортам, що традиційно вирощують на Херсонщині. А от технології – трохи інші.
"Частіше всього садять під плівку його, і вони раніше достигають, але мені здається, що смак у нього не той. Він у нас природним шляхом, під сонцем достиг", – розповідає агроном ПП "Дністер" Петро Газібар.
Фахівці обіцяють цьогоріч нижчі ціни на баштанні.
Гуртовим покупцям – по 14 гривень за кілограм. А от на ринку вже до прикладу, доведеться викласти вже близько 30 гривень за кіло.