В Україні оголосили підозру екснардепу через біржові махінації на мільярд гривень: фото, відео
В Україні оголосили підозру екснардепу через біржові махінації на мільярд гривень: фото, відео

В Україні оголосили підозру екснардепу через біржові махінації на мільярд гривень: фото, відео

Нардепу та учасникам схеми загрожує до 15 років позбавлення волі.

В Українізатримали екснардепа у маніпулюваннях на фондовій біржі та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом. Він та спільники проводили формальні біржові угоди "купівлі-продажу" державних цінних паперів із метою отримання інвестиційного прибутку.

Про це повідомляють у Нацполіції України. 

За даними слідства, злочинна група вигадала схему, яка дозволяла легалізувати злочинні доходи від маніпуляцій із купівлею-продажем облігацій внутрішньої державної позики України. 

"Так, брокер, діючи в інтересах юридичної особи – нерезидента, купував на фондовій біржі пакет облігацій внутрішніх державних позик (ОВДП) за ринковою ціною, а потім продавав іншому брокеру за нижчою вартістю вже в інтересах фізичної особи. Такі махінації дозволяли зловмисникам отримати виплату інвестиційного прибутку, який, згідно з українським законодавством, не підлягає оподаткуванню", - йдеться у повідомленні. 

Незаконні доходи учасники злочинної схеми легалізували доходи через підконтрольний банк, при цьому фактичний власник цінних паперів внаслідок біржових угод не змінювався.

"Після проведення ряду досліджень правоохоронці отримали висновок економічної експертизи, що підтвердив механізм маніпулювання на фондовій біржі та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом. Як наслідок, протягом 2016 – 2018 років зловмисники "заробили" на махінаціях понад 1 млрд грн", - йдеться у повідомленні. 

Правоохоронці провели обшуки в учасників схеми та підконтрольному їм банку. Також повідомили про підозру учасникам фондового ринку за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 222-1 (Маніпулювання на організованих ринках) та ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. Їм загрожує до 15 років позбавлення волі. 

Поліція також повідомила, що підозрюваний колишній нардеп очолював комітет з питань фінансової політики, а у "схемі" виступав у ролі вигодонабувача, він отримав 20 млн грн незаконного інвестиційного прибутку. За даними ЗМІ, це - нардеп VІІІ скликання від БПП Руслан Демчак

Джерело матеріала
loader
loader