Саміт у Джидді продемонстрував розбіжності РФ та Китаю – ISW
Саміт у Джидді продемонстрував розбіжності РФ та Китаю – ISW

Саміт у Джидді продемонстрував розбіжності РФ та Китаю – ISW

Саміт у Джидді в Саудівській Аравії продемонстрував, наскільки посилилися розбіжності Китаю та Росії щодо війни в Україні.

На цьому наголосили експерти Інституту вивчення війни (ISW), проаналізувавши повідомлення в пресі на цю тему.

Зокрема, аналітики не залишили поза увагою коментарі у Financial Times про те, що китайські представники на зустрічі були “конструктивними”, “прагнули засвідчити, що Китай – не Росія” й заявили про готовність взяти участь у наступній подібній зустрічі, на якій, імовірно, знову не буде представників від РФ.

– Видання Financial Times зацитувало одного з європейських дипломатів, присутнього на переговорах, який заявив, що “сама лише присутність Китаю свідчить про те, що Росія залишається все більше ізольованою”, – зазначають в ISW.

Є інформація, що окремі китайські еліти таємно висловлюють невдоволення ставленням російського керівництва до мирного врегулювання війни в Україні.

За даними інсайдерського джерела у РФ, Росія відхилила лютневий мирний план Китаю щодо війни в Україні із 12 пунктів, із яким КНР приїхала на саміт до Саудівської Аравії й у серпні.

– Тож, якщо звіти щодо переговорів в Саудівській Аравії та інсайдерська інформація відповідають дійсності, це узгоджується з нашими попередніми оцінками про те, що Китай не повністю погоджується з Росією в питаннях, що стосуються України, а також що відносини РФ та КНР не є “безмежним партнерством”, як того хочуть у Кремлі, – вважають американські аналітики.

Теги за темою
Росія Китай Офіс Президента Андрій Єрмак
Джерело матеріала
loader
loader