До Верховної Ради внесли законопроєкт, яким пропонується провести «мобілізацією здорового глузду»
До Верховної Ради внесли законопроєкт, яким пропонується провести «мобілізацією здорового глузду»

До Верховної Ради внесли законопроєкт, яким пропонується провести «мобілізацією здорового глузду»

До Верховної Ради внесли законопроєкт, яким пропонується провести «мобілізацією здорового глузду»

Автори документа пропонують мобілізувати «лише вмотивованих громадян».

Через повномасштабне вторгнення РФ в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років. У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону №9566, яким пропонується змінити підхід до мобілізації українців.

Метою законопроєкт є підвищення мотивації до захисту Вітчизни та оптимізація мобілізаційної діяльності для досягнення комплексного позитивного результату у справі зміцнення обороноздатності держави.

У пояснювальній записці до документа сказано, що захист Вітчизни можуть забезпечити лише вмотивовані громадяни, які готові і фізично, і морально воювати проти рашистських окупантів.

«Водночас, намагання примусом і погрозами мобілізувати громадян на військову службу негативно позначається на економіці, призводить до непотрібної соціальної напруги, а також створює приємне для ворогів враження, ніби в Україні не вистачає сміливих патріотів, які готові захищати Вітчизну зі зброєю в руках», – йдеться у документі.

Ініціатор законопроєкту Георгій Мазурашу зазначив, що для зміцнення обороноздатності важливу роль відіграє економічний стан країни, зайнятість населення у різних секторах економіки, поповнення бюджету (з якого фінансуються військові потреби).

«Інших сміливих патріотів, які потенційно готові боронити Вітчизну зі зброєю в руках, треба фахово виявляти і працювати з ними, щоби вони дійшли до фізичної і моральної готовності виконувати бойові завдання. А ті, які з різних причин не можуть/хочуть воювати, мають бути залучені до роботи на економіку, від якої залежить обороноздатність», – йдеться у пояснювальній записці.

У документі наголошується, що у справі Оборони варто розраховувати суто на вмотивованих патріотів, і всіляко підвищувати мотивацію до захисту Вітчизни, а інших громадян максимально залучати до роботи на економіку, від якої залежить і обороноздатність.

Також у пояснювальній записці зазначається, що якщо внести запропоновані зміни, «військкомати» зможуть сконцентруватися на роботі з вмотивованими патріотами, а інші громадяни, без потреби тікати і ховатися від повісток, будуть працювати на економіку.

«Це реалістичний, мудрий і прагматичний підхід, який неминуче дасть комплексний позитивний ефект і дозволить нам бути сильнішими у протистоянні проти рашистської агресії. У народі це називають «мобілізацією здорового глузду», – йдеться у повідомленні.

Раніше ми писали, чи можна в Україні знімати вручення повістки на відео.

Джерело матеріала
loader
loader