Forbes пояснили, які ракети потрібні для українських F-16
Forbes пояснили, які ракети потрібні для українських F-16

Forbes пояснили, які ракети потрібні для українських F-16

Forbes пояснили, які ракети потрібні для українських F-16

Йдеться про боєголовки з дальністю 230 миль.

Данія та Нідерланди спільно зобов'язалися передати Україні 61 винищувач F-16 виробництва Lockheed Martin. Коли вони прибудуть в Україну протягом наступних шести місяців, то зможуть замінити половину існуючого арсеналу українських ВПС із 40- та 50-річних винищувачів і бомбардувальників "МіГ" та "Су". Про це пише в своїй публікації видання Forbes.

В якості альтернативи ВПС можуть збільшити свій фронтовий флот вдвічі , літаючи на 61 F-16 водночас із приблизно 125 старими літаками радянського виробництва.

У будь-якому випадку, найбільше значення має те, що можуть нести F-16 американської розробки - сучасні ракети "повітря-повітря" і "повітря-поверхня", плюс високоточні бомби. Все це які розширюють дальність удару українських бойових літаків, дозволяючи їм атакувати російські позиції в глибині окупованої території, не наражаючи пілотів на небезпеку.

Україна вже отримала від своїх союзників широкий спектр сучасних боєприпасів. Техніки модифікували українські винищувачі МіГ-29 і Су-27, а також бомбардувальники Су-24 ВПС України, щоб нести ці боєприпаси, і вони також могли б озброїти колишні датські та колишні нідерландські F-16. Як бонус, F-16 може отримати доступ до всіх найкращих боєприпасів, що не завжди можуть отримати старі колишні радянські літаки.

Forbes пише, що далекобійна ракета Lockheed Martin Joint Air-to-Surface Strike Missile (JASSM) — двотонна малопомітна крилата ракета з радіусом дії 230 миль — все ще в списку бажань Києва. До тих пір, поки Сполучені Штати не схвалять передачу JASSM Україні, українські F-16 не реалізують свого повного потенціалу.

"Попереду ще довгий шлях до того, як F-16 надійдуть на озброєння в Україні, і залишається відкритим питання, наскільки вони вплинуть на результат війни", — пояснив Брінн Таннехілл, аналітик корпорації RAND у Каліфорнії.

Наразі невелика кількість модифікованих бомбардувальників Су-24М/МР , які літають у складі 7-ї бригади тактичної авіації з аеродрому в Старокостянтинові, є основною повітряною силою глибокого удару ВПС України. Використовуючи поставлені з Франції та Великобританії крилаті ракети Storm Shadow і SCALP, Су-24 можуть вражати російські війська та матеріально-технічні вузли на відстані до 155 миль.

F-16 ще не сумісний з Storm Shadow або SCALP, але він сумісний з JASSM. Поєднавши F-16 з JASSM, українська авіація могла б подвоїти потужність глибокого удару. Розширення номенклатури крилатих ракет ВПС України може допомогти Києву досягти однієї з головних цілей – звільнення Кримського півострова після дев'яти років російської окупації.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Швеція не зможе відправити Україні винищувачі Gripen, адже сама потребує цих літаків для підтримання власної обороноздатності.

Джерело матеріала
loader