Медики виявили, що МРТ точніше за аналіз крові на онкомаркери показує рак простати
Медики виявили, що МРТ точніше за аналіз крові на онкомаркери показує рак простати

Медики виявили, що МРТ точніше за аналіз крові на онкомаркери показує рак простати

Учені з Університетського коледжу Лондона на практиці довели, що 10-хвилинне МРТ-сканування є набагато точнішим способом діагностики раку передміхурової залози, ніж аналіз крові.

Експеримент полягав в тому, щоб порівняти результати аналізу крові на ПСА (онкомаркер на рак простати) і МРТ-сканування.

Участь у дослідженні взяли 303 чоловіки віком від 50 до 75 років. МРТ показало ознаки раку простати у 48 чоловіків, хоча у 32 з них рівень ПСА в крові був нормальним.

Клінічне обстеження показало, що 29 чоловіків уже мали пухлини, які потребували термінового лікування, хоча рівень ПСА був нижче за допустимі рівні.

– Це доводить нагальну необхідність змінити підхід до скринінгу раку передміхурової залози, – сказала Керолайн Мур, професорка хірургії в UCL.

Адже досі вважалося що аналізу крові на ПСА достатньо, щоб зробити висновки про наявність чи відсутність пухлинних процесів у простаті.

За словами Мур, відтепер зрозуміло, що саме МРТ може стати більш надійним методом раннього виявлення потенційно серйозних видів раку. А, отже, і основою програми скринінгу найпоширеніших пухлин у чоловіків.

Наступним етапом буде більш масштабне дослідження на основі МРТ. У проекті планується участь 800 чоловіків з лікарень Лондона, Кембриджа і Манчестера, а також з громадського центру в Лондоні.

Мета цього етапу –  за допомогою 5-хвилинного сканування, яке можна буде провести за допомогою мобільного МРТ-сканера, розташованого в пересувному фургоні, виявити ознаки можливого раку простати.

– З огляду на те, що рак передміхурової залози виліковний на ранній стадії, я впевнений, що національна програма скринінгу на основі МРТ значно знизить рівень смертності від раку простати, – сказав Марк Ембертон, професор онкології в UCL.

Звісно, попереду ще багато роботи, дослідники передбачають, що результати їхніх зусиль можна буде побачити протягом наступних 5-10 років.

Теги за темою
Великобританія
Джерело матеріала
loader
loader