Учені довели, що за допомогою аналізу слини можна виявити ранні ознаки серцевих захворювань
Учені довели, що за допомогою аналізу слини можна виявити ранні ознаки серцевих захворювань

Учені довели, що за допомогою аналізу слини можна виявити ранні ознаки серцевих захворювань

Дослідники з Університету Маунт-Ройал виявили, що за допомогою аналізу слини можна виявити дуже ранні ознаки серцево-судинних захворювань.

Зазвичай високий рівень лейкоцитів у слині свідчить про запалення ясен, але виявилося, що цей показник є й ознакою поганого стану артерій.

Дослідники довели зв’язок між підвищеним вмістом лейкоцитів у слині здорових молодих людей і раннім передвісником серцево-судинних захворювань.

– Ми відкрили метод ранньої діагностики серцевих проблем. Запалення ясен може прогресувати до пародонтиту, який пов’язаний із серцево-судинними захворюваннями, – сказав доктор Тревор Кінг, автор дослідження.

Кінг і його колеги вирішили вивчити порожнину рота здорових молодих людей без діагностованих проблем із пародонтом, щоб визначити, чи можуть найнижчі рівні запалення порожнини рота бути клінічно значущими для здоров’я серцево-судинної системи.

В експерименті взяли участь 28 чоловіків, які не палять, віком від 18 до 30 років, що не мали супутніх захворювань і не приймали жодних ліків.

Перед лабораторним аналізом слини їх попросили не мїсти протягом шести годин.

У лабораторії учасники експерименту прополоскали рот водою потім сольовим розчином, який потрібно було виплюнути для аналізу.

Затим чоловікам зробити електрокардіограму, виміряли кров’яний тиск, дилатацію – збільшення об’єму камер серця без зміни товщини серцевої стінки та частоту пульсу.

Учені виявили, що високий рівень лейкоцитів у слині деяких учасників має зв’язок із поганою дилатацією, що дає змогу припустити підвищений ризик серцево-судинних захворювань у майбутньому.

Однак не було виявлено жодного зв’язку між лейкоцитами та частотою пульсу, отже артерії поки що не були уражені.

Але треба зауважити, що рівні лейкоцитів, виявлені в учасників, зазвичай не вважаються клінічно значущими.

– Це дослідження було пілотним. Ми сподіваємося залучити більше людей із гінгівітом і пародонтитом на пізніших стадіях, щоб краще зрозуміти вплив різних рівнів запалення ясен на серцево-судинні показники, – сказав Тревор Кінг.

Якщо буде доведено інформативність слинного тесту, його можна використовувати під час щорічного огляду в сімейного лікаря або стоматолога як скринінг серцево-судинних захворювань на ранніх стадіях.

Джерело:

Теги за темою
Канада
Джерело матеріала
loader
loader