Розкрадання на сотні мільйонів? На Шурму та його оточення подали заяву про злочин в НАБУ
Розкрадання на сотні мільйонів? На Шурму та його оточення подали заяву про злочин в НАБУ

Розкрадання на сотні мільйонів? На Шурму та його оточення подали заяву про злочин в НАБУ

Звернення до антикорупціонерів зробив народний депутат Олексій Кучеренко через розкрадання бюджетних коштів

Перший заступник голови парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, нардеп Олексій Кучеренко офіційно звернувся до НАБУ з вимогою розслідувати можливу злочинну діяльність заступника голови Офісу президента Ростислава Шурмі і його оточення.

"Мені як народному депутату стали відомі факти і обставини, що переконливо свідчать про ознаки вчинення корупційних кримінальних правопорушень проти народу України, а саме розкрадання сотень мільйонів гривень державних коштів в умовах воєнного стану. На початку серпня 2023 року у ЗМІ1 , соціальних мережах та особисто народними депутатами України2 була поширена інформація про те, що за січень-травень 2023 року з боку ДП "Гарантований покупець" була здійснена оплата у розмірі 367 млн грн за електричну енергію станціям ВДЕ (що працюють на відновлювальних джерелах енергії), які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, при тому що такі електростанції не були синхронізовані з ОЕС (об’єднаною енергетичною системою) України", — говориться в тексті депутатського запиту на ім'я директора НАБУ Семена Кривоноса.

Нардеп аргументував, що через повномасштабну військову агресією рф, частина об’єктів електроенергетики України, які здійснюють виробництво електроенергії з альтернативних джерел, опинились на окупованих територіях або територіях, на яких ведуться бойові дії. Внаслідок цього вироблена ними електроенергія не йшла в контрольовану Україною електромережу, а відтак ДП "Гарпок" не мало змоги продавати вироблену вказаними електростанціями е/е, аби хоча б частково компенсувати витрати на неї. Водночас зазначені об’єкти електроенергетики продовжували і продовжують подавати дані щодо відпуску електричної енергії адміністратору комерційного обліку, без належної верифікації їх роботи у синхронному з ОЕС України режимі.

Кучеренко також пояснив, що ДП "Гарпок" прокоментував ситуацію, зазначивши, що гарантований покупець зобов’язаний проводити розрахунки з суб’єктами ВДЕ лише на підставі сертифікованих даних наданих НЕК "Укренерго".

"Натомість, лише з 03.07.2023 НЕК "Укренерго" почало сертифікувати та передавати ДП "Гарантований покупець" для проведення розрахунків дані за умови наявності перевіреної інформації, яка підтверджує роботу відповідних електроустановок у синхронному з ОЕС України режимі", — обурився парламентар.

З посиланням на розслідування проєкту Bihus.info, депутат вказав, що з липня 2022 року по липень 2023 року ДП "Гарпок" перерахувало понад 324 млн грн як оплату за електроенергію, вироблену сонячними електростанціями таким фірмам, що належать близькому оточенню Шурми.

Він також додав, що принагідно журналісти вказують на одну важливу обставину: відносно однієї компанії "з орбіти" Шурми детективи НАБУ вже здійснювали розслідування за фактом заволодіння близько 1,7 млрд грн, які належні вказаним особам підприємства отримали як плату по "зеленому тарифу" у той час, колі їхні електростанції навіть не були введені в експлуатацію.

Нардеп при цьому вказав і на інший факт — лінії електропередач з окупованою територією зруйновані або відключені, що фізично унеможливлює потрапляння генерованої розташованими на окупованій території станціями ВЕД електроенергії до контрольованого Україною ринку. Тобто, де-факто не можуть працювати в синхронному режимі з українською ОЕС.

"Наразі людиною, яка фактично (хоча і без наявності на це формальних повноважень) контролює та управляє усією енергетичною галуззю України називають заступника керівника ОП Єрмака — Ростислава Шурму", — підкреслив обранець.

Слід зазначити, як написав Кучеренко, про факт розбіжності у загальному балансі електроенергії НЕК "Укренерго" було відомо щонайменше з листопада 2022 р.

"Отже виходить, що всі учасники процесу та посадові особи уповноважених держорганів були ознайомлені із ситуацією та розуміли, що здійснюються платежі за е/е, яка була вироблена окупованими СЕС і не поставлена в енергомережу України, але не вжили заходів для її врегулювання та зупинення транзакцій оплати за неї. Зазначений стан справ і очевидна бездіяльність уповноважених органів та їх посадових осіб до моменту, коли про це стало відомо публічно, свідчить про ознаки того, що зацікавленими особами з використанням свого службового становища умисно блокувалось ухвалення необхідних рішень на рівні уряду та вжиття інших заходів задля блокування розрахунків із суб’єктами ВЕД, які працюють несинхронно з ОЕС України; одночасно з цим здійснення таких розрахунків розпорядниками коштів – за відсутності достовірних (сертифікованих) даних надходження до ОЕС України виробленої електроенергії такими суб’єктами – є нічим іншим як заволодіння коштами держпідприємств", — заявив він.

Теги за темою
Корупція
Джерело матеріала
loader
loader