В кінці серпня українці побачать єдиний у році Блакитний Місяць: точна дата
В кінці серпня українці побачать єдиний у році Блакитний Місяць: точна дата

В кінці серпня українці побачать єдиний у році Блакитний Місяць: точна дата

В ніч з 29 на 30 серпня на небосхилі можна буде спостерігати унікальне явище – Блакитний Місяць. Згідно з даними NASA, третій повний Місяць у сезоні стане найяскравішою подією літа.

Блакитний Місяць також є супермісяцем, тобто він збігається з перигеєм, найближчою до Землі точкою навколоземної орбіти. Детальніше про астрономічну подію розповіло видання Space.

Чому Місяць називають Блакитним

Історичне походження терміну оповите таємницею та багатьма помилковими тлумаченнями. Місяць не стає блакитним у буквальному сенсі, хоч інколи і можна спостерігати ледь помітний відтінок. Це пов’язано з відбитим світлом, що проходить через атмосферу Землі.

В англійській мові є відома ідіома "Once in a Blue Moon" (дослівно – "Одного разу при блакитному Місяці"). Цей вислів використовують, коли мають на увазі дуже рідкісну подію. Вчені кажуть, що Блакитні Місяці відбуваються раз на 2-3 роки.

Існує також явище подвійного Блакитного Місяця. Лютий має найменше днів у році, а в деякі періоди взагалі проходить без повні. Лютий без повні буває, коли в січні чи березні відбуваються Блакитні Місяці. Це явище, відоме як Подвійний Блакитний Місяць, є досить рідкісним і трапляється лише три-п’ять разів на століття. Подвійний Блакитний Місяць був 2018 році, і наступного разу ми побачимо його знову аж у 2037 році.

Коли можна спостерігати Блакитний Супермісяць

Блакитний супермісяць виглядатиме для спостерігачів із Землі трохи більшим, ніж зазвичай (приблизно на 7%). Неозброєним оком ця різниця в розмірах, ймовірно, не буде помітна.

Крім Блакитного Місяця, на небосхилі можна буде побачити й газового гіганта Сатурна. Планета на кілька днів буде проходити опозицію – точку, в якій він знаходиться прямо навпроти Сонця, якщо дивитися з Землі.

Сатурн буде особливо яскравим у нічному небі. Помітити його можна буде, дивлячись на сузір’я Водолія, вище і праворуч від Місяця. Однак із південної півкулі Сатурн можна спостерігати, дивлячись нижче Місяця.

В кінці серпня українці побачать єдиний у році Блакитний Місяць: точна дата

Вчені кажуть, що Блакитні Місяці відбуваються доволі часто з астрономічної точки зору – раз на 2-3 роки.

Останній Блакитний Місяць спостерігали у серпні 2021 року, а наступний очікується в серпні 2024 року.

До речі, нещодавно на вечірньому небі спостерігали неймовірний метеоритний потік, спричинений хмарою уламків, залишених у внутрішній частині Сонячної системи кометою 109P/Свіфта-Таттля. Що таке метеоритні потоки – читайте у матеріалі.

Підписуйтесь на канали OBOZREVATEL в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader