Цієї ночі над Землею зійде блакитна суперповня
Цієї ночі над Землею зійде блакитна суперповня

Цієї ночі над Землею зійде блакитна суперповня

Цієї ночі над Землею зійде блакитна суперповня

Наступного разу таке явище можна буде побачити лише 2037-го.

Цей серпень принесе любителям спостережень за небом не тільки дві повні, а й рідкісне явище – блакитну суперповню, яка настане в ніч з 30 на 31 серпня. Незважаючи на назву, супутник Землі не буде забарвлений у синій колір.

Блакитний місяць - це другий повний місяць в одному календарному місяці або третій - в сезоні з чотирьох повних місяців. Суперповня виникає тоді, коли повний місяць збігається з перигеєм – точкою, в якій Місяць знаходиться найближче до Землі.

Суперповні трапляються, оскільки орбіта Місяця навколо Землі не кругла, а еліптична. Тому бувають моменти, коли супутник нашої планети підходить ближче чи віддаляється від неї. Відстань між Землею та Місяцем у перигеї збільшується приблизно на 14% порівняно з відстанню в апогеї, змінюючись приблизно з 408 тисяч кілометрів до приблизно 350 тисяч кілометрів.

Як спостерігати блакитну суперповню

Місяць з'явиться відразу після заходу сонця, його можна буде побачити в районі сузір'я Водолія. Зайде ж блакитна суперповня незадовго до світанку 31 серпня.

Точний момент повні настає тоді, коли Місяць знаходиться точно навпроти Сонця. У цьому випадку воно настане приблизно о 4:30 ранку 31 серпня.

Блакитна суперповня - це доволі рідкісне явище, воно трапляється в середньому раз на десятиліття, зазначає Space.com. Разом з тим, іноді блакитна суперповня може настати два місяці поспіль або проміжок між ними збільшиться до двох десятиліть.

Наступна суперповня очікується 18 вересня 2024 року, це буде перша суперповня наступного року, другий настане 17 жовтня. Наступна ж блакитна суперповня очікується лише 2037-го.

Джерело матеріала
loader
loader