Фільм «Євродонбас» вийде в українських кінотеатрах у вересні
Фільм «Євродонбас» вийде в українських кінотеатрах у вересні

Фільм «Євродонбас» вийде в українських кінотеатрах у вересні


 21 вересня в українських кінотеатрах вийде документальна картина «Євродонбас». Творці стрічки — автори однойменного подкасту режисер Корній Грицюк і продюсерка Анна Паленчук. Донеччанин Корній Грицюк — режисер документального фільму «Поїзд "Київ — Війна"», номінованого на Премії «Кіноколо» та «Золота Дзиґа», та антиутопії «2020. Безлюдна країна» — прем’єрної стрічки, якою відкривався онлайн-кінотеатр Takflix. Продюсеркою стала Анна Паленчук, відома за такими роботами як індійський блокбастер «RRR» («Оскар» за Найкращу оригінальну пісню), фільмів «Номери» Олега Сенцова й Ахтема Сеітаблаєва, «Герой мого часу» Тоні Ноябрьової та «Маріуполіс» Мантаса Кведаравічюса.

 Синопсис: Донбас знають як індустрійний регіон. Радянська влада роками приписувала собі заслуги за розвиток місцевої промисловості. Але розквіт регіону розпочався задовго до приходу більшовиків, а засновниками місцевої індустрії були німці, бельгійці, британці, французи та американці. Фільм-розслідування «Євродонбас» розвінчує радянські міфи та розказує, що понад 100 років тому Донбас був невіддільною складовою європейського світу.

 Для створення стрічки команда віднайшла й анімувала ряд унікальних, проте маловідомих архівних матеріалів XIX століття, які показують побут європейців на Донбасі. Експерти, історики та місцеві жителі у фільмі розказують про минуле регіону, яке старанно знищувала та викривляла радянська влада, стираючи з пам'яті людей імена таких європейських підприємців як Джон Г'юз, Ернест Сольве, Генріх Лауде.

 У фільмі показано іноземну спадщину Маріуполя, Лисичанська, Дружківки, селища Нью-Йорк, які, на жаль, вже неможливо побачити такими, як у фільмі, бо незабаром після фільмування майже всі відзняті об'єкти європейської спадщини були знищені російськими військами.

 Прем'єра відбулася на Міжнародному кінофестивалі Kharkiv MeetDocs — «Євродонбас» став фільмом-закриттям події. Стрічку також показували на Фестивалі східноєвропейського кіно у Котбусі (Німеччина), а також у Торонто у на фестивалі Hot Docs — найбільшому фестивалі документального кіно у Північній Америці, на якому щорічно представлено понад 200 фільмів.

 Виробництво фільму здійснила кінокомпанія 435 FILMSза підтримки Державного агентства України з питань кіно та Міністерства культури та інформаційної політики України.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader