Відновлення Київщини після окупації: у селі Загальці зведено нову амбулаторію
Відновлення Київщини після окупації: у селі Загальці зведено нову амбулаторію

Відновлення Київщини після окупації: у селі Загальці зведено нову амбулаторію

Село Загальці на Київщині, яке пережило окупацію у березні 22-го, нині поступово відбудовується.  Росіяни знищили там половону інфрараструктури. Відбудуватися Загальцям сьогодні допомагають міжнародні партнери, там вже встановлено модульний дитсадок, відбудовується ліцей, а нині ще й почала працювати новозбудована амбулаторія.

Попередня будівля медзакладу постраждала від обстрілів та була вкрай старою. Тож звести нову амбулоаторію для селян взялася міжнародна гуманітарна організація Проджект Хоуп. Медзаклад там –  на вагу золота, адже до тамтешніх лікарів навідуються майже 4 тисячі пацієнтів з тринадцяти сіл.

На це новосілля жителі Загальців чекали пів року. Саме стільки тривало будівництво нової амбулаторії. Під час окупації Київщини у березні 22-го в стару будівлю прилетів ворожий снаряд, зруйнувавши опорну стіну, дах та вибивши вікна. Загалом у Загальцях росіяни зруйнували половину житла та соціальної інфраструктури. Тож амбулаторія, яка частково вціліла – стала прихистком для всіх соцслужб села.

Але столітня споруда просто розсипалася. Звести сучасний медзаклад – взялася міжнародна  гуманітарна організація Project HOPE за кошти благодійної організації LDS charities. Нова амбулаторія  – простора й сучасна з доступом для людей з інвалідністю. Ось-ось сюди перейдуть працювати двоє сімейних лікарів. Заклад – вкрай необхідний, адже до нього навідуються майже 4 тисячі пацієнтів тринадцяти сіл громади.

– Зробили нове сучасне, вже тут і по сано-епідеміологічним нормам відповідають краски, стіни, кабінети по наповненню та величині, – розповідає директор Бородянського Центру первинної медико-санітарної допомоги.

За словами благодійників, будівництво амбулаторії обійшлося в понад 15 мільйонів гривень.

– Насправді вже є напрацювання у міністерства інфраструктури щодо типових амбулаторій у сільській місцевості і ми брали за основу цей приклад. Але тут така відмінність, що тут є лабораторія. Тут є кабінет, маніпуляційна, де люди окрім того, що можуть звернутися до сімейного лікаря, можуть здати аналізи для більш якісної діагностики, – зазначив операційний директор Project Hope в Україні, Іван Сироватко.

Заступник міністра охорони здоров’я України – Ігор Кузін розповідає, що через повномасштабне вторгнення в Україні зруйновано майже 1600 медзакладів. Відбудувати поки  вдалося трохи більше, ніж пів тисячі. Для цього держава намагається використовувати кошти з фонду відновлення зруйнованого майна.

– Важливо відбудовувати медзаклади за принципом: аби було краще, аніж було раніше, – розповідає Ігор Кузін.

І саме проєкт амбулаторії в Загальцях, може стати прикладом для відновлення решти зруйнованих медустанов.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader