Реабілітація після ринопластики: як правильно доглядати за носом після операції
Реабілітація після ринопластики: як правильно доглядати за носом після операції

Реабілітація після ринопластики: як правильно доглядати за носом після операції

Ринопластика належить до складних пластичних операцій, тому відновлення після такої корекції також потребує детального виконання всіх лікарських рекомендацій. Інакше доведеться зіткнутись з важкими наслідками: пошкодженням м’яких тканин, розходженням швів, інфікуванням ран тощо.

Особливості реабілітаційного періоду після ринопластики

В першу чергу потрібно налаштувати себе на доволі тривале відновлення — два місяці та більше. Весь цей час ніс і дотичні до нього ділянки обличчя повинні знаходитись під найретельнішою увагою. Особливо важливо уникати будь-якого, навіть незначного, механічного впливу.

Опис реабілітації по днях після операції:

  • Перший день. Проходить здебільшого в стаціонарі, де уважний медичний персонал навчає догляду за обличчям, проводить спостереження за самопочуттям. В цей час лікар також роз’яснює пацієнту, як себе поводити після операції. Саме таке турботливе ставлення відчувають пацієнти в клініці LaserOne, що дозволяє якнайшвидше відновитись. Записатись на консультацію до хірургів клініки можна за посиланням https://laserone.com.ua/uk/rhinoplasty/.

  • Другий-третій день. Пацієнта готують до виписки, вказують терміни, коли потрібно прийти на огляд та зняття швів. Цей період особливо непростий, оскільки рани ще свіжі, може бути набряк, почервоніння шкіри, болісність.

  • П’ятий-десятий день. Знімають гіпсову пов’язку, якою фіксували відновлений ніс. Можливо оцінити перші результати, але до кінцевого відновлення ще має пройти певний час.

  • Два тижні-місяць. Можливе повернення до робочих обов’язків, нанесення макіяжу на обличчя чи одягання окулярів. Також можливе проходження комплексної медичної реабілітації, завдяки якій одужання прискорюється в декілька разів.

  • Пів року-рік. Обличчя практично на 90% відновлюється після процедури, але ще може відмічатись локальна набряклість. В цей час вже можна оцінити отримані результати. 

На початку реабілітації необхідно пройти антибіотикотерапію, оскільки це дає можливість виключити ризик поширення інфекції. Також варто звернути особливу увагу на початкову гігієну за носовою порожниною.

Гігієнічні процедури в перші дні після операції

Для фіксації носа використовується спеціальна гіпсова пов’язка, також у носові проходи вставляються спеціальні тампони. Всі ці допоміжні матеріали в жодному разі не можна зачіпати, мочити, а тим більше знімати. Три-чотири дні після ринопластики не можна чистити зуби чи мити голову. Надалі ці процедури здійснюються з великою обережністю.

Такі явища, як чхання та сякання потрібно максимально стримувати, оскільки делікатні хрящі та кістки носа можуть легко пошкодитись в післяопераційний період. Якщо виникло нестримне бажання чхнути, тоді роблять це з відкритим ротом.

Якщо все виконувати правильно, тоді загоєння проходить доволі сприятливо і вже через певний час можна потішитись своєму новенькому носу

Реабілітація після ринопластики: як правильно доглядати за носом після операції - Фото 1
Джерело матеріала
loader
loader