Не всі герої носять плащі. Хто захищає океан від захоплення армією медуз
Не всі герої носять плащі. Хто захищає океан від захоплення армією медуз

Не всі герої носять плащі. Хто захищає океан від захоплення армією медуз

Дослідники виявили, що ці желеподібні істоти давно могли б захопити владу в океані, але їм заважає скромний і вельми неочевидний морський герой.

Вторгнення медуз, ймовірно, може здатися вельми дивним сценарієм для Судного дня, але дослідники зазначають, що це більш імовірно, ніж ми могли б припустити. Навряд чи найближчим часом їм вдасться захопити сушу, проте в океані ця війна триває вже давно, пише IFLScience.

Дослідники зазначають, що медузи вже давно могли б захопити океан, який, до речі, займає більшу частину поверхні Землі, проте на варті морів є один захисник, і поки що їм не вдається впоратися з ним. Йдеться про скромних морських черепах.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Якщо ми зазирнемо в пащу морської черепахи, ми одразу зрозуміємо, що робить їх настільки ефективними вбивцями медуз. Шкіряста черепаха (Dermochelys coriacea) харчується майже винятково медузами, однак при цьому вони здатні досягати неймовірних 250-907 кілограмів, а їхня довжина може сягати 1,8 метра.

Відомо, що ці тварини здатні ковтати медуз за допомогою вельми кошмарного набору спрямованих назад шипів, які не дають змоги здобичі вирватися з їхньої пащі. За даними National Geographic, шкірясті медузи споживають близько 16 000 калорій на день, що становить близько 73% їхньої ваги. Вчені відзначають, що поєднання достатку і легкості робить медуз стійкою їжею, оскільки черепахи полюють на них зі 100% ймовірністю. Загалом за все своє 50-річне життя вони споживають близько 1 000 метричних тонн желеподібних істот.

Дослідники зазначають, що це вельми хороші новини, оскільки медузи перебувають за крок від того, щоб захопити Світовий океан. У повчальній анімації TED-Ed Маріела Пахуело і Хав'єр Антоніо Хінонес демонструють вирішальну роль, яку морські черепахи відіграють у запобіганні домінування медуз в океанах.

Вчені відзначають, що домінування медуз у Світовому океані насправді може стати справжньою проблемою, оскільки ці істоти неймовірно ненажерливі. Вони харчуються личинками, ікрою, дрібною рибою, а також ракоподібними. Крім того, вони здатні конкурувати з більшими видами, споживаючи всі ресурси, що зустрінуться на їхньому шляху. Зазначимо, що медузи часом здатні змагатися навіть із людьми. Наприклад, у Швеції рою місячних медуз вдалося відключити ядерний реактор, коли вони забили його труби.

Дослідники побоюються, що якщо ситуація й далі розвиватиметься так само, надалі на нас може чекати майбутнє, в якому Світовий океан буде сповнений медуз. Вчені зазначають, що шкірясті черепахи та інші їхні види мають одну "суперсилу", яка робить їх ідеальними суперниками для желеподібних істот — вони не сприйнятливі до стратегій їхнього нападу і захисту.

У звичайному житті медузи використовують щупальця з отруйними гарпунами, які дозволяють їм захищатися від ворогів і полювати на здобич. Однак ці хитрощі не спрацюють на черепахах, оскільки вони захищені лускою, що складається з кератину. При цьому в їхній пащі розташовані спрямовані назад шипи, які також зроблені з кератину, а тому навіть у пащі черепахи жало медузи навряд чи зможе їй допомогти.

Однак учені наполягають, що ця війна між черепахами та медузами може бути вельми складною. Желеподібні істоти здатні розмножуватися як безстатевим, так і статевим шляхом. А людські стоки добрив від сільського господарства, по суті, лише допомагають медузам збільшувати темпи розмноження. У результаті навантаження на черепах лише збільшується, і це без урахування того, що в деяких частинах світу надмірне рибальство призвело до скорочення їхніх популяцій.

Раніше Фокус писала про те, що секрет вічного життя мільйони років зберігався на дні океану: його таїть медуза, що пожирає себе

Теги за темою
дослідження вчені Земля
Джерело матеріала
loader