Вдалий контрнаступ ЗСУ може змінити позицію Китаю щодо рф
Вдалий контрнаступ ЗСУ може змінити позицію Китаю щодо рф

Вдалий контрнаступ ЗСУ може змінити позицію Китаю щодо рф

Китай може відіграти значну роль у перебігу війни в Україні: або постачати росії зброю, або навпаки, за певних умов розірвати відносини з російським партнером, що послабить армію рф.

Наразі Пекін запевняє, що їхня позиція в питанні війни нейтральна.

Проте з одного боку, влада у Пекіні хоче, аби її сприймали на міжнародній арені як конструктивного учасника дипломатії, що може відіграти важливу роль у стимулюванні переговорів про мир в Україні. З іншого — з часу повномасштабного вторгнення Пекін постійно демонструє бажання зміцнити відносини з Росією, — аналізує колишній посол США в Росії Майкл Макфол.

«Вони намагаються грати дуже тонку гру. З одного боку, вони намагаються триматись поруч зі своїм автократичним партнером та союзником, росією, дотримуючись так званого пакту »друзі без обмежень«, документу, який вони підписали з росією перед тим, як Путін вдерся в Україну. А з іншого боку — не відштовхувати Захід і не заходити надто далеко, щоб не накликати на себе санкції», - розповів в інтерв'ю Голосу Америки професор Макфол.

Візит міністра оборони Китаю Лі Шанфу до Білорусі та Росії наприкінці серпня є свідченням того, що Китай продовжує зміцнювати зв'язки з росією.

“Фальшивим нейтралітетом” називає політику Китаю щодо України професор Джорджтаунівського університету Денніс Крейг Вайлдер.

«Вони публічно заявили про нейтралітет у цій війні. Але насправді китайці ніколи не засудили росіян за вторгнення в Україну. Китайське телебачення підтримує росіян. Уряд Китаю дозволив надсилати допомогу росіянам - не летальну, але запчастини, інше обладнання, необхідне російській армії. Тому, коли Китай каже, що він нейтральний, ви повинні сприймати це з великою недовірою», - ділиться власним аналізом професор Вайлдер.

«Наразі китайці намагаються бути посередниками у досягненні миру, але їхнє головне занепокоєння полягає не в мирному врегулюванні на користь України, а скоріше в мирному врегулюванні, яке не дозволить Путіну втратити обличчя чи владу. Вони дуже віддані Путіну. Президент Китаю вважає себе спорідненою душею Путіна. Хоча китайці залучені в мирний процес, вони залучені так, щоб підтримати росіян», - переконаний професор Джорджтаунівського університету Денніс Вайлдер, який більшу частину своєї кар'єри пропрацював в американському уряді.

Вдалий контрнаступ ЗСУ може змінити позицію Китаю щодо рф - Фото 1
Джерело матеріала
loader
loader