Вчені розкривають, як сформувався Східно-анатолійський розлом Туреччини
Вчені розкривають, як сформувався Східно-анатолійський розлом Туреччини

Вчені розкривають, як сформувався Східно-анатолійський розлом Туреччини

Міжнародна група під керівництвом Міст-побратимів Університету Міннесоти успішно визначила вік і процес формування Східно-Анатолійського розлому, який простягається від сходу до південно-центральних регіонів Туреччини та сприяв формуванню Анатолійської тектонічної плити.

Зона розлому була місцем двох руйнівних землетрусів, які сталися в Туреччині та Сирії в лютому 2023 року. Хоча висновки дослідників не допоможуть передбачити час або розмір землетрусів, це дозволяє геологам дізнатися більше про те, як довго ця область була сейсмічна активність і те, як сильні землетруси з часом сформували ландшафт, що може допомогти прийняти рішення щодо інфраструктури та розміщення будинків.

Розломи, які ми бачимо на поверхні Землі, — це тріщини, спричинені рухом масивних тектонічних плит планети. Ці рухи викликають накопичення стресу, а звільнення від цього стресу викликає землетруси, які відчувають люди на поверхні.

«У світі є багато тектонічних плит», — пояснила Донна Вітні, провідний автор статті та почесний професор Університету Макнайта в Школі наук про землю та навколишнє середовище Університету Міннесоти Н. Г. Вінчелла. «З часом вони змінили форму, розмір і положення, але ми дуже рідко бачимо одну форму. У геологічному сенсі Анатолійська плита утворилася порівняно недавно, тому нам легше зробити висновок про процеси, які її утворили, вивчаючи геологію. Було багато дискусій щодо віку Анатолійської плити та Східноанатолійського розлому, але ми змогли показати за допомогою наших даних, що вони, ймовірно, утворилися п’ять мільйонів років тому».

Висновки дослідників виникли в результаті фінансованого Національним науковим фондом проекту Вітні під назвою Continental Dynamics-Central Anatolian Tectonics (CD-CAT), який об’єднав дослідників з багатьох наукових дисциплін і країн для вивчення Анатолійської плити та пов’язаних з нею зон розломів.

Вітні та її команда почали вивчати Анатолійську плиту ще в 2011 році, оскільки вони знайшли докази того, що протягом десятків мільйонів років середина плити деформувалася — процес, який зазвичай відбувається лише на краях тектонічних плит. Потім, п’ять мільйонів років тому, відбулися кардинальні зміни. З того часу майже всі тектонічні рухи були зосереджені вздовж двох великих розломів, що викликають землетруси: Північно-Анатолійського розлому та Східно-Анатолійського розлому.

Читайте також -   Вчені назвали найзабрудненіші міста у світі

Датуючи час охолодження гірських порід у Східно-Анатолійському розломі та розглядаючи сейсмічні дані, зібрані під час проекту, дослідники CD-CAT визначили структуру континентів і підстилаючої мантії в регіоні та підтвердили, що ця п’ятимільйонна точка позначеного створення Анатолійської плити.

«Знання сейсмічної історії цього району дійсно важливо для передбачення катастроф, пов’язаних із тим, як люди взаємодіють із ландшафтом», — сказав Вітні. «Ми не можемо передбачити, що в цьому розломі в певний час станеться землетрус магнітудою «X», але ми можемо отримати уявлення про активність розлому в минулому, наскільки масштабними були події та скільки розлому рух вплинув на ландшафт. Нам потрібно розуміти ці споруди, тому що люди живуть поруч із ними, і поблизу них є інфраструктура». Джерело

Джерело матеріала
loader
loader