Марсоходу NASA вдалося виробити кисень на Червоній планеті
Марсоходу NASA вдалося виробити кисень на Червоній планеті

Марсоходу NASA вдалося виробити кисень на Червоній планеті

Пристрій, розташований на марсоході NASA Perseverance закінчив перший у світі експеримент з виробництва кисню на Марсі.

В ході експерименту прилад розміром з мікрохвильову піч виробив достатньо кисню, щоб підтримати астронавта протягом декількох годин, пише Sky News. Зокрема, пристрій зміг виробити в цілому 122 г кисню, яких вистачить космонавту на три години.

Результат цього експерименту дає надію на те, що виробництво в більших масштабах зможе підтримати людське життя під час майбутніх досліджень.

Perseverance приземлився на Червоній планеті в лютому 2021 року і з тих пір періодично спалює вуглекислий газ в атмосфері для отримання невеликої кількості кисню. За словами заступника адміністратора NASA Пем Мелрой, пристрій під назвою MOXIE виробляв кисень 16 разів з моменту першої спроби в квітні 2021 року, і результат значно перевершив початкові цілі. Видання відзначило, що на піку MOXIE створював 12 г кисню на годину, що вдвічі перевищувало мету NASA, і його чистота становила не менше 98%.

Під час останнього запуску минулого місяця прилад виробив 9,8 г кисню.

"Вражаючі характеристики MOXIE показують, що з атмосфери Марса можна витягувати кисень, який міг би допомогти постачати повітря, придатне для дихання, або ракетне паливо для астронавтів", - прокоментувала вона.

Місія Perseverance на Марсі

Головна мета марсохода Perseverance - це пошук ознак давнього мікробного життя на планеті. А MOXIE зосередився на вивченні умов для подальших досліджень на Марсі, які могла б проводити людина.

Рік тому стало відомо, що в дельті стародавньої річки марсохід Perseverance виявив важливі зразки, які допоможуть визначити, чи існувало коли-небудь життя на Червоній планеті.

Теги за темою
Космос
Джерело матеріала