Продукти харчування традиційно є ключовою статтею витрат українців. За останніми дослідженнями, громадяни України витрачають на їжу 41,6% своїх споживчих видатків – тобто, майже половину всіх грошей, які не заощаджують та не інвестують. Відповідно, до зміни цін на продукти – при чому, не лише підвищення, а й зниження, – завжди прикута пильна увага: адже йдеться про вагому частину домашнього бюджету. Якого, до речі, за зізнанням самих українців, більшості не вистачає для нормального життя, що лиш посилює цей інтерес.
На початку ж осені ж до теми цін на продукти увага особлива: адже викликаний величезною пропозицією літній цінопад на, перш за все, овочі добігає кінця, а остаточні обсяги врожаю вже починають чітко вимальовуватись – а з ними і тренди, що "зададуть тон" ціновій ситуації замалим не до кінця зими. Про те, чому помідори та огірки почнуть дорожчати вже у вересні, що може стримати зростання цін на олію, а також якою буде ситуація з іншими ключовими продуктами – в матеріалі OBOZREVATEL.
Височенних цін не буде
Як розповів OBOZREVATEL аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка, протягом найближчих 3-4 місяців очікувати надвисоких цін на продовольство не слід. Перш за все, через проведену аграріями роботу над помилками минулого року, коли ціни, зокрема, на овочі боляче кусались. Так, серед іншого, у серпні-2022:
- капуста коштувала в середньому 29,83 грн/кг, що на 24,3 грн перевищило показник серпня-2021 і на 19,72 грн серпня-2023 (5,53 грн і 10,11 грн відповіно);
- молода картопля – 14,53 грн/кг, що на 6,23 грн більше аналогічного показника попереднього року (8,3 грн ) та на 1,67 грн – поточного (12,86 грн);
- ріпчаста цибуля – 33,65 грн/кг, що на 24,2 грн більше за ціну серпня-2021 і на 11,14 грн серпня-2023 (9,45 грн та 22,51 грн відповідно).
"Наразі триває активний збір урожаю коренеплодів, що знижує внутрішню ціну на продукти. На фоні високих цін в минулому сезоні посівні площі під овочами були збільшені цією весною. Це, зі свого боку, створює оптимістичні очікування на ціни для споживачів на наступні 3-4 місяці", – сказав Гопка.
Помідори здорожчають, картопля здешевшає
Якщо ж робити прогнози за конкретними сегментами, то, розповів OBOZREVATEL директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, можна очікувати, що ціни на картоплю у вересні будуть найнижчими за 2023 рік. За його словами, на початку осені варто очікувати на вартість цього овоча на рівні 6,5-7 грн/кг. Нині ж, зазначимо, картопля коштує біля 10 грн/кг.
А ось на помідори та огірки, зауважує він, ціни підростуть. Втім, це здорожчання буде практично непомітним і, за його словами, не перевищить 5% від поточних близько 35 грн/кг та 20 грн/кг відповідно.
Причина ж цього полягає в тому, що сезон цих овочів добігає кінця. "Вони просто вже закінчуватимуться", – розповідає експерт.
Власне, здорожчання томатів уже почалось – за даними аналітиків EastFruit, виробники вже почали підвищувати ціни на свою продукцію. Що в майбутньому призведе до їхнього зростання в магазинах.
Факторів же здорожчання кілька. Зокрема, скорочення пропозиції тепличного томату, "що пов'язано зі скороченням вибирання у стаціонарних тепличних комбінатах".
"Також через сильну спеку багато українських виробників втратили значну частину врожаю ґрунтових томатів. Водночас попит на цю продукцію як з боку місцевих оптових компаній, так і роздрібних мереж досить високий, що також надає підтримку ціновому зростанню в цьому сегменті", – пояснили аналітики.
Здорожчає й цибуля. За словами Гопки, протягом осені гуртові ціни на неї варіюватимуться від 15 до 30 грн/кг. Нині ж вони складають 9-13 грн/кг.
Зросте і вартість буряка. "Ціни на цей овоч на гуртових ринках становлять в середньому 8-10 грн/кг. Пропозиції вдосталь, гуртова вартість буде в 10-15 грн/кг", – пояснив аналітик УКАБ.
Схожа ситуація, за його словами, буде і з морквою. Так:
- нині гуртова ціна цього овочу складає 8-10 грн/кг;
- до кінця осені вона зросте до 15-18 грн/кг.
Що ж стосується конкретно вересня, то цього місяця, констатує Пендзин, багато залежатиме від погоди. Так, "якщо буде тепло, і вересень буде традиційним продовженням літа, то й ціни будуть літні".
Ціни на цукор та олію зростуть
А ось ціни на цукор, за словами Пендзина, трохи підростуть. Втім, як і з огірками та помідорами, здорожчання значним не буде та складе 2-3%.
"Цукровіння у нас закінчується в листопаді – тоді буде новий урожай. До листопада ж ми доїдаємо урожай минулого року. Тобто цукор зросте в ціні, тому що зростає вартість його зберігання. Однак це зростання не буде критичним – 2-3%", – прогнозує експерт.
На стільки ж, за його словами, зросте і вартість олії. Поточні ж ціни, зауважимо, на ці продукти складають:
- в середньому 61-63 грн на олію (пляшка 850 мл);
- біля 35 грн/кг на цукор.
Втім, наголосив економіст, ситуація з олією значно залежить від відновлення дії зернового коридору. І якщо він не буде розблокований, здорожчання очікувати не слід.
Річ у тім, пояснює Пендзин, що, з одного боку, виробництво олії в Україні скоротилося. Але з іншого, з усього обсягу цього продукту, що виробляється в країні, на внутрішній ринок надходить лише близько 7% – а все інше йде на експорт. Тобто, якщо зерновий коридор не буде розблокований, очікувати зростання цін на олію, ймовірно, не варто.
"З експортом зараз є проблеми. Тому олії на ринку зараз достатньо навіть при зниженні виробництва", – резюмував він.
Причин для здешевлення м'яса нема
М'ясо ж, за словами Гопки, поступово дорожчатиме. Причини:
- стійкий попит;
- висока вартість логістики.
Втім, боятися високих цін не варто. За словами експерта, вони можуть зрости лиш на 4-5%.
Нині ж, зазначимо, вартість м'яса вже перебуває на досить високому рівні. Зокрема:
- курятину у супермаркетах продають у середньому по 80-150 грн/кг (гомілка – близько 80 грн, стегно – 105 грн, філе – 150 грн, тушка – 80 грн);
- яловичину – по 160-245 грн/кг (ребра – 160 грн, гуляш – близько 245 грн);
- свинину – 176-250 грн/кг (грудинка – 176 грн, лопатка – 190 грн, нашийок – 250 грн, підочеревина – 182 грн).
Що з яйцями
А от з яйцями, які нині коштують менше 50 грн за десяток, за словамми Пендзина, ситуація схожа до тієї, що склалася з олією. Тобто, все залежатиме від експорту.
"У нас загальний обсяг виробництва яєць більший, ніж потрібно для внутрішнього споживання. Тому ми досить багато експортували до Європи. І якщо європейці в черговий раз почнуть закриватися, ціни можуть впасти. У нас уже були періоди, коли несподівано яйця дуже дешевшали – тому що європейці закривалися, і всередині країни різко збільшувалася пропозиція. Як наслідок – ціни на яйця дуже падали", – пояснив експерт.
Якщо ж відкинути цей фактор, зазначив він, то вимальовується тенденція до здорожчання продукту. Причина – зростання цін на корм для курей.
Пендзин пояснив: 70% вартості яєць – це комбікорм. Відповідно, ціна безпосередньо залежить в ціні від того, якою буде ціна врожаю кукурудзи.
"А цього року врожай збирається на дизелі, що зріс у ціні – це точно ляже у вартість зернових. Тобто яйця в 2023 році здорожчають", – пояснив експерт.
Точні прогнози робити важко
Втім, застерігає Пендзин: сліпо вірити поточним прогнозам не слід. Адже через війну все може змінитись будь-якої миті. Відповідно, давати точні прогнози дуже складно.
"Є непередбачуваний фактор, пов'язаний з безпекою та бойовими діями. Ми ось говоримо зараз, а завтра, наприклад, якась біда прилетить у, скажімо, кілька великих елеваторів – і матимемо проблеми із постачанням. Тому прогнозувати важко", – підсумував економіст.