Ровер Perseverance вперше зміг зробити на Марсі придатний для дихання кисень
Ровер Perseverance вперше зміг зробити на Марсі придатний для дихання кисень

Ровер Perseverance вперше зміг зробити на Марсі придатний для дихання кисень

Ровер NASA Perseverance зміг “вичавити” з атмосфери Марса кисень, яким можна дихати. Пристрій розміром з мікрохвильову піч виробив 122 грами цінного матеріалу. Цієї кількості достатньо для підтримки життя астронавта протягом трьох годин.

Необхідний елемент марсохід виготовив за допомогою пристрою Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE). Він генерує кисень шляхом перетворення вуглекислого газу. Щоправда, процес дуже тривалий — на першу партію знадобилося два роки.

Ровер Perseverance вперше зміг зробити на Марсі придатний для дихання кисень - Фото 1

Механізм працює таким чином: спочатку набирається вуглекислий газ, потім атоми кисню відокремлюються від CO2 і проходять перевірку на чистоту. Після цього придатні для дихання поміщаються у спеціальну капсулу, а залишки викидаються в атмосферу у вигляді чадного газу. Наголошується, що цей пристрій підходить і для виробництва ракетного палива.

Тепер у нас є технологія, яка може перетворювати місцеві ресурси на корисні продукти для майбутніх дослідницьких місій.Труді Кортес – Директор Управління космічних технологій (STMD) у NASA

Зважаючи на те, що атмосфера Марса на 95% складається з вуглекислого газу, нестачі у похідному матеріалі не буде. Але треба шукати способи прискорення процесу. І це не єдина проблема на шляху підкорення планети. Сильний холод на ній (середня температура становить -62°C) може швидко заморозити людину без скафандра, а низький атмосферний тиск одночасно з цим закип’ятити кров у його жилах. Також не варто забувати про високий рівень канцерогенної радіації. Джерело

Читайте також -   Як гелікоптери на Марсі могли знайти прихований магнетизм у корі планети
Джерело матеріала
loader
loader