В Україні однорічній дитині трансплантували кістковий мозок від 26-річного донора із США
В Україні однорічній дитині трансплантували кістковий мозок від 26-річного донора із США

В Україні однорічній дитині трансплантували кістковий мозок від 26-річного донора із США

Ситуація Дмитрика потребувала негайного рішення.

У гематологічному відділенні дитячої лікарні "Охматдит" в Києві однорічному Дмитрику трансплантуваликістковий мозок від донора із США.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я.

Дмитрик з синдромом Гурлерата (важке спадкове захворювання обміну речовин) потребував швидкої трансплантації.

"Провести пересадку бажано до одного року, бо до цього часу у дитини формується ряд ускладнень опорно-рухомого апарату, серцево-судинної системи, розлади центральної нервової системи. Трансплантація дає можливість зупинити розвиток симптомів, а не повернути час назад", – прокоментував випадок завідувач відділення трансплантації кісткового мозку клініки "Охматдит" Олександр Лисиця.

Історія хвороби

Діагноз хлопчику поставили у віці 11 місяців. Відтоді розпочався зворотній відлік до здорового дитинства.

За словами фахівця, раніше в Україні синдром Гурлерата виявляли лише тоді, коли організм вже зазнав невідворотних змін в обміні речовин. 

Дмитрик – друга дитина в сім'ї, і старша сестра підійшла йому як донор. Однак, подальший аналіз виявив, що вона є носієм цього синдрому – ефективність такої трансплантації була б вкрай низькою. Тому шукали неродинного сумісного донора.  

"Складність операції полягала перш за все в тому, що пацієнту підійшов лише один донор в усьому світі. Доставка клітин передбачала важку логістику, зокрема – трансатлантичний переліт та велику часову різницю. Клітини доставили до українського кордону, звідки їх автівкою за рекордний час доставили у столицю. Хочу зауважити, що від моменту забору клітин до їхньої трансплантації має пройти не більше ніж 72 години – треба встигнути, бо потім клітини помирають. Попри усі складності, матеріал доставили за 42 години", – розповів лікар.

Як Дмитрика готували до трансплантації

Донора для хлопчика шкали три місяці. 

"Співпадіння ДНК показників донора з хлопчиком абсолютно повне. По показниках це сумісність 10 з 10. Часто буває що може бути кілька донорів з показниками 9 з 10, 8 і менше, тоді – лікарі вирішують чи підходить, бо приживлення клітин може не відбутися. У Дмитрика цей донор був одним єдиним у світі з понад 40 мільйонів людей. Були ризики, що він не відгукнеться, не зможе, відмовиться, але все склалося", – зазначили фахівці.

Трансплантації також посприяв фонд "Таблеточки".

Раніше в Україні пересадили серце дитини до дитини. Фахівці зазначили, що це є унікальна операція. 6-річна Соломійка отримала серце 4-річного хлопчика, який помер від розриву аневризми. 

  • Улюблена іграшка рятівника стала оберегом: як живе Соломійка, якій пересадили серце маленького Юрка
  • "Серце сина б'ється!": мама хлопчика-донора розповіла, як її дитина подарувала майбутнє іншим
  • Український донор кісткового мозку, який врятував 18-річного юнака, написав йому таємничого листа

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Джерело матеріала
loader
loader