З початку осені в Україні почали зростати ціни на овочі борщового набору. Деякі з них встигли подорожчати до 40%. Експерти попереджають, що тенденція до збільшення вартості спостерігатиметься й надалі, зараз так званий перший етап.
Радник директора з питань агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Іван Стефанишин розповів, що другий етап подорожчання овочів буде за 2-3 тижні.
Однак у 2022 році ціни почали зростати пізніше, ніж зараз. Тоді перше подорожчання зафіксовано після 17-18 вересня.
Так, зараз активно дорожчає буряк, за останній тиждень на 35-50 коп/кг – тобто ціна на рівні 8 грн. Вартість капусти зросла ще більше, на 1-2 грн/кг – до 8-9 грн. Картопля стала лідером і подорожчала одразу на 30-40%.
"У минулому вересні її середня ціна була 5 грн/кг, зараз – 7-8 грн/кг", – додав експерт.
Ціни зростають через фактор сезонності, багато врожаю зіпсували шкідники. Також треба зважати на те, що Україна втратила свою базу насінництва.
"Кожен рік у нас на посадку все менше, тому що не відновлюємо сорти. Система в розваленому стані. Підприємства не виробляють базу для населення розмноженням сортів. Ми вже більш ніж на 70% залежимо від іноземної селекції, а це в аграрному секторі – втрата незалежності", – розповів Стефанишин.
Водночас різко дешевшають морква та цибуля завдяки добрим погодним умовам. Ціни на рівні 7-8 грн та 12 грн відповідно порівняно з 16 грн та 23 грн минулого року.