Україна погрожує країнам ЄС дзеркальними торговельними заборонами: Шмигаль розповів, кому
Україна погрожує країнам ЄС дзеркальними торговельними заборонами: Шмигаль розповів, кому

Україна погрожує країнам ЄС дзеркальними торговельними заборонами: Шмигаль розповів, кому

Україна готова запровадити торговельні обмеження проти Польщі, Угорщини та Словаччини – якщо ті не погодяться на узгоджені з Єврокомісією заходи щодо експорту зерна з країни. При цьому Україна вже подала позов до Світової організації торгівлі (СОТ) з приводу порушення цими державами її норм.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Він зазначив: наразі ж Україна пропонує ЄС і країнам-сусідам компроміс.

Суть його полягає в тому, що будуть впроваджено "ефективні заходи щодо контролю та верифікації за експортом зерна". Зокрема, Україна готова:

  • надавати ЄС та сусідам митні дані щодо експорту певних товарів;
  • збирати дані про кінцевий пункт відправлень у системі електронної черги;
  • запровадити систему верифікації на експорт зерна до 5 держав-членів ЄС, з якими межує.

"Також починаємо антидискримінаційне розслідування проти недружніх дій цих країн у торговельній сфері. Якщо Польща, Угорщина, Словаччина не погодяться на узгоджені з ЄК заходи, то Україна буде вводити дзеркальні або взаємні торгові обмеження", – підкреслив Шмигаль.

Що сталося

Раніше Єврокомісія прийняла рішення не продовжувати дію заборони на експорт українського зерна до ЄС, термін якого спливав 15 вересня. Його мають замінити обмеження, за допомогою яких обсяги агропродукції, що вивозяться з України, чітко контролюватимуться. Розробити такі заходи для себе має сама Україна.

"Єврокомісія після аналізу даних про вплив експорту 4 категорій сільськогосподарської продукції на ринок ЄС дійшла висновку, що завдяки тимчасовим заходам, запровадженим 2 травня 2023 року, спотворення ринку у 5 країнах-членах, що межують з Україною, зникли. У результаті було вирішено, що дія чинних заходів закінчується сьогодні", – повідомили у комісії.

Водночас прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що рішення Єврокомісії не вплинуть на намір країни запровадити власну, односторонню заборону на експорт українського зерна, повідомляє PAP.

"Заборона (з боку Єврокомісії. – Ред.) знята. Ми ж продовжимо заборону на імпорт українського зерна, незважаючи на відсутність схвалення ЄС", – наголосив прем'єр Польщі.

Понад те, Польща, Угорщина та Словаччина відкрито виступили проти рішення Єврокомісії. Там заявили, що запровадять свої заборони на експорт українського зерна.

Україна вже розкритикувала це рішення. "У наших очах ці заходи є заявою про повну недовіру Європейській комісії", – заявив торговельний представник України Тарас Качка.

Крім того, Україна подала позов до СОТ на Польщу, Угорщину та Словаччину. У відповідь ці країни заявили, що припиняють участь у роботі координаційної платформи з українського зерна у Брюсселі.

Як повідомляв OBOZREVATEL, тим часом, з українського порту Чорноморськ на Одещині вийшло судно RESILIENT AFRICA з 3 тис. тонн пшениці на борту. Це перше з 2-х суден, що зайшли до порту минулого тижня за встановленим ВМС ЗСУ тимчасовим коридором для цивільних судів.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader