Рекорди та дивні номінації кінопремії «Оскар»
Рекорди та дивні номінації кінопремії «Оскар»

Рекорди та дивні номінації кінопремії «Оскар»

Одна з найочікуваніших подій у світі кінематографу – 90-та церемонія нагородження премії «Оскар» – відбудеться 4 березня 2018 року. Представлення зірок на червоній доріжці «Оскара» розпочнеться о 18:30, а сама церемонія нагородження відбудеться о 20:00.

Нагороди будуть вручені в 24 категоріях. Ювілейну церемонію вручення покажуть у більш ніж 225 країнах світу. Ведучим церемонії другий рік поспіль буде актор та комік Джиммі Кіммел.

Напередодні ювілейної церемонії пропонуємо пригадати усі великі рекорди кінопремії «Оскар» за всі роки її існування.

Фільми «Бен Гур» (1959), «Титанік» (1997) і «Володар перстнів: Повернення короля (2003) отримали найбільше премій за всю історію. Кожна з цих картин заробила по 11 статуеток.

Едріан Броуді вважається наймолодшим володарем “Оскара”. У 29 років він отримав нагороду як кращий актор за фільм «Піаніст».

Рекорди та дивні номінації кінопремії «Оскар» - Фото 1

Наймолодшою володаркою премії є Ширлі Темпл. У 6 років кіноакадеміки вручили їй спеціальну “Молодіжну нагороду”.

Джастін Генрі став наймолодшим номінантом. Йому було 8 років, коли він знімався у фільмі «Крамер проти Крамера». Нагорода тоді дісталася Мелвіну Дугласу за картину «Будучи там».

Найдовше чекав свою нагороду актор Леонардо ді Капріо – цілих 22 роки. Вперше його номінували в 1994 році за фільм «Що гризе Гілберта Грейпа», але довгоочікувану нагороду він отримав тільки в 2016-му за «Легенда Г’ю Гласса».

Актриса Глорія Стюарт отримала свою першу і єдину номінацію тільки в 87 років. Тоді актриса боролася за звання кращої актриси другого плану: у фільмі «Титанік» вона зіграла Розу в старості.

Крістофер Пламмер свою першу статуетку отримав тільки в 82 роки. Актор переміг в номінації «Краща чоловіча роль другого плану» за фільм «Початківці».

Лідером за кількістю номінацій є мультиплікатор Уолт Дісней. Він був номінований 63 рази. Всього він отримав 26 статуеток, а перший «Оскар» він отримав за мультфільм про Міккі Мауса в 1932 році.

Рекорди та дивні номінації кінопремії «Оскар» - Фото 2
«Велику п’ятірку кінонагород» (в номінаціях за кращий фільм, режисуру, сценарій, головну чоловічу і головну жіночу роль) завоювали тільки три фільми: «Це трапилося одного разу вночі» (1934), «Пролітаючи над гніздом зозулі» (1975) і «Мовчання ягнят» (1991).

Найкоротша назва фільму, який був номінантом на премію “Оскар”, є фільм французько-алжирського виробництва «Z» 1970 року.

Найдовша назва фільму, який номінувався на американську кінопремію, звучить як «Those Magnificent Men in Their Flying Machines or How I Flew from London to Paris in 25 hours 11 minutes» («Повітряні пригоди»).

Фільмом з найнижчим бюджетом, який виборов головну статуетку став минулорічний переможець «Місячне сяйво». Стрічку зняли за 25 днів на бюджет у 1,5 млн доларів.

Також з цією картиною пов’язаний і один з найобговорюваніших конфузів на церемонії вручення нагород. Під час церемонії актори Воррен Бітті і Фей Данавей оголосили зі сцени найкращим фільмом «Ла-Ла Ленд». Та потім виявилося, що сталася помилка – їм дістався конверт з неправильною назвою фільму-переможця.

Фільм «Поросятко Бейб» став прямо-таки фаворитом «Оскара» в 1997-му. Його номінували в категоріях «Кращий фільм» та «Найкращий режисер». Чим пояснити таку увагу академіків до «несерйозної» картини, ми не знаємо. Проте академіки розчулилася, перейнялися і, як наслідок, активно номінували «Бейба» – незважаючи на те, що його конкурентами того року були «Підозрілі особи», «Сім», «Аполлон 13», «Хоробре серце».

Рекорди та дивні номінації кінопремії «Оскар» - Фото 3

У травні 1929 року церемонія вручення премій мало не обернувся комом. Серед номінантів на кращу чоловічу роль виявилася собака. Точніше, ціла зграя вівчарок, які виконували головну роль у фільмі «Рін Тін Тін». Втім, однією номінацією справа не обійшлася – академіки несподівано віддали статуетку саме собакам, визнавши їх найкращим актором. Але швидко отямилися і забрали нагороду назад, вибравши нового переможця, німецького актора Еміля Яннінгс.

Рекорди та дивні номінації кінопремії «Оскар» - Фото 4

Знявши несамовиту мелодраму «Генерали піщаних кар’єрів», режисер Холл Бартлетт вирішив, що може сміливо замахнутися на внутрішній світ птахів. Йому вистачило сміливості взятися за екранізацію книги, яку в принципі неможливо перенести на екран. У стрічці Бартлетта ми бачимо птахів, які роблять те, що зазвичай – їдять, літають, кричать. І більше нічого. Плюс голос за кадром. Фільм знятий досить незграбно і далекий від будь-якої-то удачі. Однак через дивний збіг обставин він був номінований на «Оскар».

«Білл і Коу» – ще один фільм за участю тварин. Зірками в ньому є папуги-нерозлучники. Звучить досить мило, але дивно, особливо для 1948 року народження, коли стрічка вийшла в прокат. Академіки, схоже, цю дивину оцінили, тому і вирішили нагородити «Білла і Коу» почесною статуеткою за «артистизм».

Рекорди та дивні номінації кінопремії «Оскар» - Фото 5

У 2000 році на «Кращий анімаційний короткометражний фільм» номінувалась стрічка «Знехтувані». Дев’ятихвилинна короткометражка, яка зацікавила Кіноакадемію, представляла собою набір коротких скетчів, намальованих нарочито примітивно, в стилі дитячих малюнків.

Джерело матеріала
loader
loader