Арештований гвинтокрил Костянтина Жеваго передали військовим
Арештований гвинтокрил Костянтина Жеваго передали військовим

Арештований гвинтокрил Костянтина Жеваго передали військовим

Гелікоптер арештували в межах розслідування кримінального провадження у березні 2023 року.

Гелікоптер колишнього народного депутата та власника групи «Фінанси і кредит», який перебуває у Франції, Костянтина Жеваго передали для виконання завдань одній із бойових частин Збройних сил України. Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

Гелікоптер був арештований у межах розслідування кримінального провадження у березні 2023 року.

За рішенням військового командування ЗСУ, для забезпечення виконання бойових завдань однією з частин здійсили примусове відчуження гелікоптера.

Це повітряне судно належало підконтрольній Жеваго юридичній особі. Екснардеп використовував його в особистих цілях під час перебування в України.

Вже у січні французький суд у місті Шамбері вирішив звільнити бізнесмена під заставу в 1 мільйон євро до слухання справи про його екстрадицію в Україну.

Адвокати бізнесмена заявляли, що Україна начебто не може гарантувати проведення справедливого судового процесу в умовах воєнного стану, а також безпеку Костянтина Жеваго у час постійних загроз з боку російської армії.

У березні цього року господарський суд у Києві заарештував активи Костянтина Жеваго на 46 млрд гривень у межах позову Фонду гарантування вкладів. За даними установи, бізнесмен приховував факт володіння майном, за рахунок якого у майбутньому можуть бути задоволені позовні вимоги Фонду.

30 березня суд у Франції відмовив українським правоохоронним органам в екстрадиції Жеваго в Україну.

Нещодавно САП і НАБУ повідомили про підозру Костянтину Жеваго. Підозра стосується справи ексголови Верховного Суду Всеволода Князєва. 

У НАБУ зазначили, що вдалося встановити наявність контактів бізнесмена з одним із адвокатів адвокатського обʼєднання, яке використовувалося як «бекофіс» для маскування злочинної діяльності у Верховному Суді. Адвокат начебто виступив посередником у передачі хабаря керівництву Верховного Суду для ухвалення судового рішення в інтересах олігарха.

Жеваго перебуває у Франції і раніше відкидав звинувачення в корупції.

Як відомо, син Костянтина Жеваго, Іван Жеваго, є кінцевим власником  компанії Atmosphere Entertainment, на користь якої у грудні 2017 року були відчужені акції телеканалу «Еспресо».

Фото: ДБР

Теги за темою
Збройні сили України
Джерело матеріала
loader
loader