"Укренерго" запропонувало законодавчі зміни для погашення боргів державних шахт
"Укренерго" запропонувало законодавчі зміни для погашення боргів державних шахт

"Укренерго" запропонувало законодавчі зміни для погашення боргів державних шахт

Системний оператор "Укренерго" звернувся до органів виконавчої влади з пропозиціями щодо погашення заборгованості на ринку електроенергії, в тому числі на балансуючому ринку.

Про це йдеться у відповіді "Укренерго" на запит народного депутата Олексія Гончаренка.

У листі системний оператор повідомляє, що компанія надала комітету Верховної Ради з енергетики, Раді нацбезпеки та оборони, Кабінету міністрів та Міністерству енергетики пропозиції щодо змін до законів України для погашення заборгованості на ринку електроенергії, в тому числі на балансуючому ринку.

Зазначається, що розроблені зміни спрямовані на погашення заборгованості, сформованої державними вугледобувними підприємствами та тими, у яких є частка держава, комунальними підприємствами "Компанія "Вода Донбасу" та "Попаснянський районний водоканал", та на погашення заборгованості обленерго за небаланси перед ОСП.

"Оскільки значна частина боржників на балансуючому ринку та за послуги з передачі електроенергії та диспетчерського (оперативно-технологічного) управління знаходяться в управлінні Міністерства енергетики України та Фонду державного майна України, НЕК "Укренерго" також просить Міністерство енергетики України та шановного народного депутата України сприяти у проведенні заходів з погашення накопиченої заборгованості вказаними та іншими підприємствами, якими володіє держава", – наголосили в "Укренерго".

В компанії підкреслили, що одним із механізмів розв'язання даної проблеми може бути залучення кредитних чи грантових коштів даними підприємствами для погашення заборгованості на ринку, яка вони спровокували, а також виділення для них бюджетного фінансування для погашення боргів.

Раніше повідомлялося, що учасники ринку заборгували "Укренерго" 59 мільярдів, а держкомпанія їм – 50 мільярдів

Джерело матеріала
loader