Спікер канадського парламенту вибачився за вшанування українського ветерана із дивізії "Галичина"
Спікер канадського парламенту вибачився за вшанування українського ветерана із дивізії "Галичина"

Спікер канадського парламенту вибачився за вшанування українського ветерана із дивізії "Галичина"

Спікер палати громад Канади Ентоні Рота вибачився за публічне вшанування 98-річного українського ветерана Ярослава Гуньки, який служив у німецькому підрозділі під час Другої світової війни. Він єдиний несе відповідальність за появу Гуньки перед канадськими парламентарями, прем’єром-міністром Джастіном Трюдо та президентом України Володимиром Зеленським. Про це Рота написав у X (до 23 липня 2023 року - Твіттер).

- Ніхто, включаючи колег-парламентаріїв та делегацію України, не знав про мій намір і про мої висловлювання до того, як я їх вимовив. Згодом мені стало відомо про більше інформації, яка змушує мене шкодувати про своє рішення, - написав Рота.

Під час засідання парламенту 22 вересня спікер представив Гунька як українського та канадського ветерана Другої світової та назвав героєм, який служив у Першій українській дивізії і "воював за незалежність України проти російських агресорів тоді та продовжує підтримувати армію сьогодні". Усі присутні привітали ветерана оплесками, включно із Трюдо та Зеленським.

Згодом Канадський Центр у справах Ізраїлю та євреїв заявив, що ветеран Гунька воював на боці 14 нацистської дивізії Ваффен "Галичина", які брали активну участь у геноциді євреїв. Вибачень від канадської сторони зажадав і польський посол Вітольд Дзельський. 

Дивізія "Галичина" була добровольчим підрозділом, що складався переважно з етнічних українців під командуванням нацистів. Трибунал у Нюрнберзі не довів її причетність до воєнних злочинів. Серед українців немає однозначного ставлення до учасників дивізії. У Львові щорічно влаштовують панахиди та марші на честь СС "Галичини". Офіс Зеленського офіційно засуджував такі марші.

У квітні 2020 року київський апеляційний суд постановив, що символіка дивізії не є нацистською. Позивачем був Інститут національної пам'яті. 

Теги за темою
Канада
Джерело матеріала
loader
loader