Торговий гігант Glencore продав тисячі тонн російської міді в ЄС: FT розкрив схему поставок
Торговий гігант Glencore продав тисячі тонн російської міді в ЄС: FT розкрив схему поставок

Торговий гігант Glencore продав тисячі тонн російської міді в ЄС: FT розкрив схему поставок

Швейцарський трейдинговий гігант, один із найбільших у світі постачальників сировинних товарів Glencore продавав у ЄС російську мідь через Туреччину. Такі поставки через треті країни можуть свідчити, що Європа залишається залежною від російської сировини. Водночас схема не порушує санкцій.

Про це пише Financial Times (FT), посилаючись на митні документи та фотографії (вони не були оприлюднені). За даними видання, лише у липні-2023 Glencore "доставив тисячі тонн" російської міді через Туреччину до Італії.

Як з'ясували журналісти, партію обсягом не менше ніж 5 тисяч тонн мідних листів Glencore закупив у російської "Уральської гірничо-металургійної компанії" (УГМК). Метал спочатку доставили до Туреччини, а потім його було направлений в італійський порт Ліворно, зазначає FT. В угоді також брала участь компанія з ОАЕ – Haldivor Energy.

У Glencore пояснили, що поставка була частиною контракту, укладеного ще до повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Компанія запевняє, що не укладала нових договорів із російським бізнесом після березня 2022 року. Крім того, Glencore продовжує торгувати російським алюмінієм у рамках угоди з виробником "Русал". Контракт, як очікує виконавчий директор компанії Гері Негл, закінчиться до кінця 2024 року, залежно від обсягів торгів.

"Незважаючи на відсутність загальних санкцій щодо торгівлі російськими металами, з початку війни проти деяких олігархів і виробників були введені обмеження. Минулого року Велика Британія та ЄС запровадили санкції проти керівників УГМК, але не проти самої компанії. США ж запровадили ширші санкції щодо УГМК у липні-2023 – після того, як відбулися угоди Glencore з другим за величиною виробником міді у Росії", – зазначає видання.

Вказано, що через це немає жодних припущень про те, що Glencore порушила санкції. "Проте торгівля підкреслює залежність Європи від Росії щодо критично важливих товарів", – йдеться в матеріалі.

При цьому, як зазначає джерело видання (сировинний трейдер), Туреччина вже стала перевалочним пунктом для російського цинку, міді та меншою мірою алюмінію. Так, імпорт російської міді до Туреччини збільшився майже втричі, до 159 тис. тонн за перші сім місяців 2023 року порівняно з тим самим періодом на рік раніше.

Італія в свою чергу стала найбільшим напрямком для експорту міді із Туреччини. Цього року постачання до цієї країни зросло на 3%, тоді як для Німеччини та Великобританії зафіксовано падіння. Це вказує на те, що Італія стає невід'ємною частиною торгового шляху для російської міді, зазначають експерти.

"Великим західним торговим будинкам, таким як Glencore, Trafigura і Mercuria, доводиться балансувати між західними санкціями на підтримку України та бажанням європейських політиків пом'якшити збитки, які завдають їх економікам, обмеживши доступ до російської сировини", – зазначає видання.

Коментуючи ситуацію, європейські чиновники заявили, що торгівля з Росією через треті країни, як Туреччина, Китай та ОАЕ, перешкоджає ефективності санкцій. "Імпорт та експорт через треті країни – це проблема, з якою стикається ЄС при введенні санкцій", – зазначив на умовах анонімності італійський урядовець.

Як повідомляв OBOZREVATEL, Росії вдалося обійти санкції G7, які обмежили максимальну вартість нафти із РФ. Близько двох третин усієї нафти продається без західної страховки, тоді як вартість сировини зростає до 100 доларів за барель.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader