Не загинемо від спеки, так зіп'ємося. Учені виявили несподівані наслідки потепління Землі
Не загинемо від спеки, так зіп'ємося. Учені виявили несподівані наслідки потепління Землі

Не загинемо від спеки, так зіп'ємося. Учені виявили несподівані наслідки потепління Землі

Нове дослідження припускає, що зміни клімату впливають не тільки на "здоров'я" планети, а й змушують людей тягнутися до склянки в більш сонячні дні.

Останні десятиліття вчені вивчають кліматичні зміни, що чекають на людство в майбутньому, а також наслідки глобального потепління, з якими нам доведеться зустрітися в найближчому майбутньому, пише Daily Mail.

У 2023 році світ уже відчув перші "симптоми" кліматичної кризи — на планету обрушилися неймовірні хвилі спеки, а деякі регіони постраждали від інтенсивних лісових пожеж. У новому дослідженні вчені виявили, що не тільки "здоров'я" планети страждає від змін клімату, вони також безпосередньо впливають і на поведінку людини.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Під час дослідження команда з Колумбійського університету проаналізувала показники госпіталізації в штаті Нью-Йорк у період з 1995 до 2014 року і виявила кореляцію між зростанням захворювань і вищими температурами. Автори дослідження припустили, що візити, пов'язані з вживанням алкоголю, можуть бути викликані схильністю людей споживати більше психоактивних речовин у приємну погоду на відкритому повітрі з підвищеним потовиділенням, що призводить до зневоднення.

Результати дослідження також показали, що вищі температури також призвели до збільшення кількості відвідувань лікарень через вживання інших наркотиків, зокрема, канабісу, кокаїну, опіоїдів і седативних засобів. Однак учені виявили, що цей зв'язок працює лише в межах 18,7°C.

За словами першого автора дослідження Роббі Паркса, загалом команда використовувала дані понад 670 тисяч відвідувань лікарень, пов'язаних із вживанням алкоголю, понад 721 тисячу відвідувань — з розладами, пов'язаними з вживанням психоактивних речовин. Після цього вони порівняли дані зі щоденними показниками температури та відносної вологості.

У результаті вченим вдалося створити статистичну модель днів з високими температурами й прилеглих днів з нижчими температурами — це допомогло зрозуміти вплив короткострокових кліматичних явищ на потяг людей до алкоголю і наркотиків. Дані показали, що в особливо спекотні дні кількість відвідувань лікарні, пов'язаних з алкоголем, зросла на 24%, а кількість відвідувань, пов'язаних з наркотиками, збільшилася на 42%.

За словами старшої авторки дослідження Маріанті-Анни Кіумурцоглу, результати дослідження свідчать про те, що кліматичні зміни несуть у собі, як очевидні наслідки глобального потепління, посухи та інтенсивних хвиль тепла, так і не зовсім очевидні — наприклад, збільшення споживання алкоголю та наркотиків у тепліші дні.

До слова, у дослідженні 2022 року вчені та Національних інститутів охорони здоров'я (NIH) виявили, що найбільша кількість госпіталізацій через споживання алкоголю відбуваються в липні, серпні та травні. Крім того, деякі канадські вчені заявили про те, що глобальне потепління планети також пов'язане з розвитком астми та прискорює зростання сліпоти у населення планети.

Раніше Фокус писав про те, що вчені назвали напій, який змушує нас старіти та вмирати раніше.

Теги за темою
дослідження вчені алкоголь
Джерело матеріала
loader
loader