/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F33%2F0b72ef0176957b014663e752eda7720c.jpg)
Мінекономіки назвало основні чинники зниження цін в Україні
Головним чинником, який сприяв скороченню інфляції в Україні у серпні, стало зниження попиту з боку населення, а також зростання пропозиції влітку.
Про це йдеться у огляді інфляції Міністерства економіки.
У серпні 2023 року на ринок почав у суттєвих обсягах надходити новий урожай, а ось інші фактори суттєво не змінилися, тож ціни всередині країни знизилися на 1,4%. Завдяки таким тенденціям річна інфляція повернулася до однозначного значення – 8,6%.
У перші місяці війни ціни зростали під впливом та інших чинників, проте нині їх формування діє переважно лише споживчий попит.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F33%2F9169821de776553a181eee464fbfb98b.jpg)
Позитивно на рівні інфляції також далася взнаки фіксація тарифів на комунальні послуги та держрегулювання цін на деякі товари. Крім цього НБУ забезпечує стабільний курс гривні, а Україна отримує значну фінансову допомогу від партнерів.
Завдяки цьому дія зовнішніх цін нівелюється, а тиск вартісної складової в цінах виявляється менш відчутним. Також не формуються фактори штучного ажіотажу щоразу, коли перманентно виникають шокові ситуації на деяких сегментах ринку.
Сезонне зростання пропозиції у серпні, стабільний курс гривні, відсутність значних шоків стали основними чинниками, що формували динаміку цін.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F33%2Fe9f1379d145b5cf061f409aaacc9385c.jpg)
У Мінекономіки прогнозують, що достатні обсяги пропозиції й надалі впливатимуть на ціни на продукти харчування, незважаючи на сезонне зростання попиту. Тобто очікується, що річні темпи інфляції й надалі уповільнюватимуться.
Ми повідомляли, що влітку на споживчому ринку спостерігалася дефляційна тенденція, а загальний темп з початку року скоротився до рівня максимально наближеного до показників інфляційної динаміки та цілей мирного часу.

