Пригожин і ПВК Вагнера планували держпереворот у Молдові – Санду
Пригожин і ПВК Вагнера планували держпереворот у Молдові – Санду

Пригожин і ПВК Вагнера планували держпереворот у Молдові – Санду

Найманці приватної військової компанії Вагнера на чолі з Євгеном Пригожиним намагалася організувати державний переворот у Молдові. Цим планам вдалося запобігти.

Про це розповіла президентка Молдови Мая Санду в інтерв’ю виданню Financial Times.

За її словами, власник ПВК Пригожин планував переворот на початку цього року.

Зараз дивляться

Згідно з планом, антиурядові протести в Молдові мали перерости в “насильницькі” і призвести до повалення уряду та президента.

– За інформацією, що є у нас, це був план, підготовлений командою Пригожина… Ситуація справді драматична, і ми маємо захистити себе, – наголосила Санду.

РФ націлилася на вибори в Молдові

Наступного місяця в Молдові пройдуть місцеві вибори. Як пояснила президентка, є докази, що РФ націлилася на них, щоб отримати політичний імпульс перед президентськими виборами наступного року і парламентськими в 2025 році.

Санду нагадала, що раніше Росія вдавалася до енергетичного шантажу щодо Молдови. А тепер агресор “має намір посилити тиск”.

– Вони спробували енергетику та зазнали невдачі. Вони намагалися повалити уряд, але й це не вдалося. А тепер вони намагаються масштабно втрутитись у наші вибори, використовуючи великі гроші, – розповіла Санду.

Вона уточнила, що Москва використовує різні методи, зокрема готівку та банківські картки, випущені в Дубаї, для контрабанди грошей до Молдови з метою підкупу виборців.

Спецслужби Молдови, зокрема, виявили щонайменше €20 млн російських коштів, які надходять до країни “в політичних цілях”. А реальна цифра, ймовірно, більша.

Крім того, зафіксовано факти польотів деяких громадян Молдови до Москви літаком через Вірменію. Назад вони поверталися з певними сумами коштів у євро.

Що відомо про спробу держперевороту в Молдові

Вперше про плани РФ здійснити переворот у Молдові та встановити контроль над нею 9 лютого, під час виступу на спецзасіданні Євроради. Він посилався на дані української розвідки.

Згодом . За її словами, план Москви передбачав диверсії, захоплення заручників та напади на будівлі органів держвлади.

Санду заявила, що Росія хоче скинути владу в Молдові, прикриваючись протестами опозиції. У цьому контексті вона згадала про причетність місцевої партії Шор. Ця політсила була організатором проросійських протестів у Молдові в 2022—2023 роках. Під час цих мітингів відбулися сутички з поліцією та затримання.

У червні Конституційний суд Молдови визнав за запитом уряду.

Теги за темою
Молдова
Джерело матеріала
loader
loader