Названо лауреата Нобелівської премії миру
Названо лауреата Нобелівської премії миру

Названо лауреата Нобелівської премії миру

Нобелівську премію миру 2023 року отримала іранська правозахисниця Наргіз Мохаммаді –"за її боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та її боротьбу за захист прав людини та свободи для всіх".

Про присудження премії оголосили в Нобелівському комітеті Шведської академії.

Як відомо, премія миру, відповідно до волі засновника Нобелівської премії Альфреда Нобеля, повинна присуджуватись тому, хто "зробить найбільший або найкращий внесок в дружні стосунки між націями; в скасування, або скорочення армій, що існують, та в проведення, або агітацію мирних з'їздів".

Нобелівський тиждень 2023 року розпочався 2 жовтня. Першими було оголошено лауреатів у галузі фізіології або медицини. Ними стали Каталін Каріко з Угорщини та Дрю Вайсман зі США за відкриття, які дозволили розробити ефективні мРНК-вакцини.

У вівторок, 3 жовтня, було названо імена переможців Нобелівської премії з фізики – нагороди удостоїлися французько-американський фізик П'єр Агостіні, німецький вчений угорського походження Ференц Крауз та шведська науковиця Анн Л'Ульє – за вивчення електронів та природи світла.

У середу, 4 жовтня, були оголошені нобелівські лауреати з хімії – науковці зі США Мунгі Бавенді, Луїс Брюс та Олексій Єкімов, які стали лауреатами за відкриття та синтез квантових точок.

Напередодні Нобелівський комітет оголосив, що лауреатом з літератури став норвезький драматург Юн Фоссе – "за новаторські п'єси та прозу, які висловлюють невимовне".

Як писав OBOZREVATEL, нобелівський лауреат з фізики Ференц Краус заявив про намір передати свої призові на допомогу Україні. Йдеться про суму в понад 330 тис. доларів.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader