Важкий процес: чи позбавлять депутати Україну від чортів у рясах
Важкий процес: чи позбавлять депутати Україну від чортів у рясах

Важкий процес: чи позбавлять депутати Україну від чортів у рясах

Можлива заборона діяльності УПЦ (МП) поступово починає набирати реальних обрисів. Після медіакампаній, судових баталій, рішення Ради нацбезпеки, яка ще минулого року рекомендувала заборонити діяльність релігійних організацій, пов’язаних з РФ, а також напрацювання відповідних законодавчих ініціатив, парламентарі зібрали  понад 226 підписів за розгляд законопроєктів, що передбачають припинення діяльності церкви, афілійованої з РФ.

Кажуть, що ідею припинити діяльність УПЦ (МП) за зачиненими дверима обговорювали ще з 2021 року. Однак не лише задля боротьби з "агентами в рясах", а й з політичних причин. Мовляв, перспектива поборотися за частину електорату одного з відомих політиків, який є парафіянином УПЦ (МП), зайшовши на церковне поле, була надто спокусливою. Та, врешті, церква - це інструмент впливу на суспільні настрої.

Служба безпеки України повідомляла, що з початку повномасштабної війни викрила понад 60 кліриків УПЦ (МП), які працювали на РФ. Частина з них вже отримала вироки. За підсумками діяльності оперативників, "на гору" пішов документ з рекомендацією заборонити діяльність УПЦ (МП) через загрозу національній безпеці.

Однак церковні баталії спочатку не квапили з кількох причин.

По-перше, були занепокоєння щодо ймовірності масових протестів, зважаючи на численну кількість парафій УПЦ, які б "підігрівалися" з Москви.

По-друге, віряни – це виборці, тому просто закрити УПЦ (МП) – це для багатьох народних обранців - рубати сук, на якому сидиш.

Також серед причин називають можливу негативну реакцію Заходу на заборону УПЦ (МП), і той факт, що у монобільшості відсутня єдина позиція з цього питання. Зокрема, дехто з депутатів вважає, що не слід втручатися в церковні справи. Також озвучується думка, що засуджених кліриків УПЦ (МП) можуть обміняти на чималу кількість полонених українських військових.

Втім, після рішення Ради нацбезпеки та оборони про заборону церкви, пов’язаної з Москвою (до слова, цей зв’язок експерти вважають доведеним – відповідну експертизу провела Держслужба з питань етнополітики та свободи совісті), поступову втрату парафій (і, відповідно, підтримки вірян), а також неочікувано слабкий спротив розірванню договорів з УПЦ (МП) про оренду Києво-Печерської Лаври, ситуація змінилася. Рубікон було перейдено.

Тож збір же понад 226 підписів народних депутатів за розгляд законопроєктів "антиУПЦ (МП)" свідчить про те, що потяг пішов, і добро на голосування за ці проєкти отримано. За неофіційною інформацією, ідею підтримують і силовики.

Втім, варто розуміти: це не означає, що вже завтра діяльність церкви заборонять.

По-перше, річ у тім, що, згідно з законом "Про свободу совісті та релігійних організацій" остаточне рішення має ухвалити лише суд - на підставі розгляду адміністративного позову. Та і урядовий проєкт, присвячений забороні УПЦ (МП), визначає, що церква має припинити свою діяльність за рішенням суду: "У випадках, передбачених цим законом, діяльність релігійної організації може бути припинена у судовому порядку за адміністративним позовом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії, або прокурора".

По-друге, мова поки що не йде про те, що остаточне рішення ухвалено і голосування буде вже завтра. заборона поки розглядається як інструмент стимулювання природного процесу. Йдеться про добровільний перехід парафій УПЦ (МП) до ПЦУ й нагадування для тих, хто чинить перешкоди, цього не робити.

І, по-третє, не можна відкидати ймовірність кулуарних торгів. Бо зараз виглядає так, що це питання, щонайменше, буде відкладено до завершення розгляду "більш пріоритетних проєктів".

Ярослав Конощу

Теги за темою
Новини України УПЦ МП церква
Джерело матеріала
loader
loader