10 найкрасивіших фільмів про Київ
10 найкрасивіших фільмів про Київ

10 найкрасивіших фільмів про Київ

Ми часто захоплюємось фільмами про кохання в Парижі, про самореалізацію в Нью-Йорку, про пошук творчого шляху в Берліні, адже ці та багато інших міст стали не просто тлом для подій, а повноцінними кіногероями.

Таким є і Київ, що здатен змінювати людей, і сам міняється безперестанку. Це місто може змалювати безліч історій, ділитись своїми спогадами про різні епохи, розповідати про людей більше, аніж вони самі можуть розповісти про себе. Cut Insight переглянув більше сотні повнометражних фільмів, знятих у Києві, і відібрав із них десятку таких, що змусять закохатися в українську столицю.

Київський торт (2014)

Ліза виграла грін-карт і відправляється до США. Між сексуальною дівчиною з Гайсина та Американською мрією лише якихось 20 годин очікування літака у Києві. І саме вони стають Лізи вирішальними.

Дівчина, яка вперше потрапила до столиці й не мала наміру підкорювати її, зустрічає двох місцевих хлопців. Андрій та Паша відкривають для Лізи світ неймовірних пригод і дивовижних подій на тлі Києва.

За двома зайцями (1961)

Легковажний цирульник, Свирид Голохвостий потрапив у боргову яму. Позичальники вимагають повернення своїх грошей. Свирид вирішує виправити своє матеріальне становище вигідним шлюбом. Але бажання одружитись з донькою місцевих багатіїв Пронею та кохання до скромної дівчини Галі змушують Голохвостого полювати «на двох зайців».

Значна частина сцен культового фільму знімалася на самій кіностудії ім. Довженка, а натурні зйомки проходили, як і належить за п’єсою Старицького, на Подолі, а також на Михайлівській і Контрактовій площах.

Самотній за контрактом (2014)

Молодіжні рок-групи з милим солістом і ритмічними піснями завжди мали успіх у дівчаток-підлітків. Соліст однієї з таких груп Слава Лебедєв, всього за півроку, став кумиром для тисячі школярок. Але не для Лілі, яка рік жила в Америці за програмою обміну і зовсім не знає, хто зараз лідер музичних рейтингів.

На новоспечених закоханих чекає безліч випробувань. Їхній симпатії заважатиме популярність Слави, контракт, що забороняє хлопцеві будь-які стосунки, безліч стереотипів про життя рокерів. Але юнацька закоханість здатна на чудеса.

Слуга народу 2 (2016)

Василь Голобородько очолює державу вже майже півроку. Але ситуація в країні жодним чином не сприяє зростанню народної довіри до президента. Економічна ситуація в країні погіршилася, ціни зростають, національна валюта знецінюється.

Голобородько розуміє, що якщо найближчим часом не вживе заходів, то може навіть не розраховувати на те, що залишиться при владі. У такій складній ситуації президент вирішує прямо звернутися до народу – він вирушає у всеукраїнський тур. На президента чекають в Одесі, Львові, Запоріжжі, Києві, Харкові та інших регіонах України.

Киянка (1958, 1960)

Драматична стрічка розкриває історію сім’ї киян на тлі історичних подій від Жовтневої революції до 7 листопада 1957 року. Маленька Галя народилася під Києвом в невеликому селі. Мати її померла при пологах, а батько віддав життя за нову владу.

Галю прихистила інша сім’я, в традиціях якої вона і виховувалася. Бойовий дух і сильний характер не раз зіграли свою роль в життєвих перипетіях дівчинки. Дівчина твердо знає, що за щастя треба боротися, і вона ні за що на світі не здасться в нелегкій боротьбі.

Тупик (1998)

Дізнавшись, що кохана не дочекалась його і вийшла заміж за іншого, молодий хлопець дезертирує з війська. Волею випадку він знайомиться з жінкою, яка працює секретаркою у «нового українця». Той зловживає своєю владою, аби скористатися її жіночими принадами.

Секретарка за допомогою дезертира шантажує шефа, вимагаючи у нього гроші. Легкий успіх афери переконує їх у можливості безкарного шахрайства. В результаті юнак опиняється між мафією, міліцією, найманими вбивцями і військкоматом, що активно його розшукує.

Дике кохання (1993)

Картина, в якій висвітлена тема еміграції, показана молодіжна тусівка Києва початку 90-х і дивний любовний трикутник між Максимом, Машею та Сюзан.

Маша та Максим люди з різних світів: у нього заможної родини, а вона вихованка школи-інтернату. Проте ці двох пристрасно закохані та впевнені, що одружаться, одразу після закінчення школи. І все могло б бути саме так, якби до Києва не приїхала Сюзан. Американська школярка мріяла побачити будинок, де народилася її бабуся. А стала суперницею для Маші.

Прощайте, голуби! (1960)

Фільм, що дозволяє познайомитись з Києвом кінця 50-х, адже його зйомки повністю проходили в місті — на вулиці Хрещатик, на площі Жовтневої революції (Майдан Незалежності) та в районі Чоколівських новобудов по вулиці Авіації (нині Антонова), на бульварі Леніна (Чоколівський бульвар), на вулиці Уманській. А в масових сценах брали участь самі жителі мікрорайонів.

Мелодрама розповідає про працівника училища Гену Сахненка, його ніжні почуття до медсестри Тані, вимушений переїзд і пристрасне захоплення – голубів.

Приятель небіжчика (1997)

Анатолій молодий, вродливий, розумний мужчина, але щось в його житті пішло не так. Дружина покинула його, та й в сучасне життя епохи «дикого капіталізму» він не вписується. Порятунком стає зустріч Анатолія з колишнім однокласником Дімою, що успішно торгує в комерційному кіоску.

З цього моменту життя Анатолія докорінно змінюється. Насправді, воно починає нагадувати кіно, в якому є і наймані вбивці, і їхні жертви, і навіть дитина, що називає Анатолія татом.

Сьомий маршрут (1997)

Поет Данило Притуляк підробляє гідом для іноземців. Він проводить екскурсії Києвом за маршрутом знакових місць в житті маловідомого поета. Ця вигадка стає мандрівкою в душу самого Данила. А Київ виступає одним з героїв фільму. Вулиці міста доповнюють історію, розказану Михайлом Іллєнком у властивій йому манері мозаїчної картинки.

Також багато ефектних видів української столиці можна зустріти у фільмах:

«Шкурник» (1929), «Людина з кіноапаратом» (1929), «Штепсель одружує Тарапуньку» (1957), «Літа молодії» (1959), «Хочу вірити» (1965 ), «Між високих хлібів» (1970), «Сміханічні пригоди Тарапуньки і Штепселя» (1971), «Софія Грушко» (1972), «Перед іспитом» (1977), «Розсмішіть клоуна» (1984), «Розпад» ( 1990), «Дрянь» (1990), «Кому вгору, кому вниз» (1991), «Ґудзик» (2008), «Люби мене» (2013), «Герой мого часу» (2018).

Раніше ми писали про кращі фільми, знятих в сучасному Києві, а також про найбільш вражаючі види київського Дніпра в кіно.

Джерело матеріала
loader
loader