В Україні очікується відчутна зміна цін на продукти харчування у жовтні та листопаді. Однак покупцям не варто боятися суцільного подорожчання, оскільки вартість місцями знижуватиметься.
Прогноз про осінні ціни озвучили експерти Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки". Так, з жовтня почне дешевшати крупа та борошно, зокрема, вартість гречки може впасти на 5-7%.
А ось фрукти та овочі традиційно додадуть у ціні, оскільки виробникам доведеться витратитися на їх зберігання та логістику. Завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Інна Сало пояснила, що на зростання цін також впливає те, що в країні підвищили тариф на електроенергію для промислових виробників та подорожчало пальне.
"У жовтні-листопаді ціни на яблука можуть зрости до 18-20 грн/кг, а на виноград - до 100 грн/кг. Вартість імпортованих плодових залишатиметься досить високою. Так, ціна на апельсини очікується до 80 грн/кг, банани – до 50 грн/кг", – прогнозує експертка.
М'ясо ближче до кінця осені може подорожчати до 5%, але ситуація залежатиме від загальної пропозиції. З усіх видів саме свинина постійно підвищується в ціні, а ось яловичина буде стабільною з можливим коливанням 1,5-2%. Курятина, за прогнозом, не дешевшатиме.
Також у жовтні-листопаді очікується зростання цін на молоко – 10-15%. Це пов'язано зі зменшенням кількості поголів'я і посушливого періоду. Втім, вартість зростатиме поступово.