Частка біженців, які планують залишитися за кордоном, за рік зросла вдвічі
Частка біженців, які планують залишитися за кордоном, за рік зросла вдвічі

Частка біженців, які планують залишитися за кордоном, за рік зросла вдвічі


Кількість українських біженців, які хотіли б залишитися на новому місці проживання за кордоном, зросла з 8% до 18%.


Частка українців, які, рятуючись від війни, виїхали за кордон та хотіли б залишитися на новому місці проживання, за рік зросла з 8 до 18%.Такими є дослідження Ключовий капітал: як міграційні процеси впливають на бізнес, яке провела дослідницька компанія Gradus Research спеціально до Київського міжнародного економічного форуму.
 
Водночас дослідники констатували майже незмінно високе бажання українських мігрантів повернутися додому в Україну: зараз частка таких людей серед опитаних становить 63%, тоді як рік тому була на рівні 67%.
Частка біженців, які планують залишитися за кордоном, за рік зросла вдвічі - Фото 1
 
 
Серед охочих повернутися понад третину планують зробити це до кінця 2024 року (39%), тоді як іншій третині респондентів (36%) важко визначитися.
 
Рівень адаптації українців, які виїхали за кордон, досяг 62%. У топі країн, куди мігрували українці, залишаються Польща (29%), Литва (16%) і Німеччина (10%), хоча це і не відповідає даним Євростату (23,1%, 1,7% і 28,3% відповідно).
Частка біженців, які планують залишитися за кордоном, за рік зросла вдвічі - Фото 2
 
 
Засновниця і директорка дослідницької компанії Євгенія Близнюк зазначила, що 83% біженців в Україні мали роботу, зокрема 13% працювали у сфері освіти та навчання, 12% – в інженерії, науці та технологіях, 10% були фахівцями в галузі економіки та фінансів або з продажу і комунікації.
 
Результати опитування демонструють високий рівень працевлаштованості серед українських мігрантів. 70% опитаних мешканців України, які від початку війни перемістилися жити за кордон, наразі мають роботу. 54% працюють у країні перебування, ще 12% працевлаштовані в українських компаніях і працюють віддалено, а 4% працюють дистанційно на іноземну компанію.

Ключовою причиною безробіття серед опитаних українських мігрантів найчастіше є незнання місцевої мови (43%).

Частка біженців, які планують залишитися за кордоном, за рік зросла вдвічі - Фото 3
 
 
Щодо сфер зайнятості, то 14% є технічними працівниками та будівельниками, 10% займаються прибиранням або доглядом за будинком, стільки ж працюють в інженерії, науці та технологіях, по 8% – в освіті, продажах та комунікації, а ще по 7% – у логістично-транспортній галузі, управлінні та адмініструванні.
 
Опитування проводили з 22 вересня до 5 жовтня методом самозаповнення анкети в мобільному застосунку. Аудиторія дослідження (220 респондентів) – чоловіки та жінки віком від 18 років, які через війну виїхали за кордон (і досі там перебувають), до війни проживали в Україні.

Нагадаємо, у Європі зростає кількість українців із тимчасовим захистом. За останніми даними Євростату, їх у країнах ЄС налічується понад 4 млн.

У Польщі очікують зростання виплат від українських підприємців на 50%



Теги за темою
українці
Джерело матеріала
loader
loader