Вчені виявили джерело найбільшого зареєстрованого землетрусу на Марсі
Вчені виявили джерело найбільшого зареєстрованого землетрусу на Марсі

Вчені виявили джерело найбільшого зареєстрованого землетрусу на Марсі

Глобальна група вчених оголосила про результати безпрецедентної співпраці з пошуку джерела найбільшої сейсмічної події, зареєстрованої на Марсі. Дослідження, проведене Оксфордським університетом, виключає падіння метеорита, натомість припускаючи, що землетрус був результатом величезних тектонічних сил у корі Марса.

Землетрус магнітудою 4,7, що спричинив вібрацію, що лунала по планеті щонайменше шість годин, був зафіксований посадковим модулем NASA InSight 4 травня 2022 року. Оскільки його сейсмічний сигнал був схожий на попередні землетруси, спричинені метеоритом Команда вважала, що ця подія (під назвою «S1222a») також могла бути спричинена ударом, і розпочала міжнародний пошук нового кратера.

Хоча Марс менший за Землю, він має подібну площу суші, оскільки на ньому немає океанів. Для обстеження цієї величезної території — 144 мільйони км2 — керівник дослідження д-р Бенджамін Фернандо з Оксфордського університету звернувся за допомогою до Європейського космічного агентства, Національного космічного агентства Китаю, Індійської організації космічних досліджень та Об’єднаних Арабських держав. Космічне агентство Еміратів.

Вважається, що це перший випадок, коли всі місії на орбіті навколо Марса співпрацюють над одним проектом. Кожна група досліджувала дані зі своїх супутників, що обертаються навколо Марса, щоб знайти новий кратер або будь-які інші ознаки зіткнення (наприклад, хмара пилу, яка з’явилася через кілька годин після землетрусу).

Після кількох місяців пошуків команда сьогодні оголосила, що нового кратера не знайдено. Вони дійшли висновку, що ця подія натомість була спричинена вивільненням величезних тектонічних сил у надрах Марса. Результати, опубліковані в журналі Geophysical Research Letters , свідчать про те, що планета набагато більш сейсмічно активна, ніж вважалося раніше.

Доктор Фернандо сказав: «Ми все ще вважаємо, що сьогодні на Марсі немає активної тектоніки плит, тому ця подія, ймовірно, була спричинена вивільненням напруги в корі Марса. Ці напруги є результатом мільярдів років еволюції, включаючи охолодження та скорочення різних частин планети з різною швидкістю».

«Ми все ще не зовсім розуміємо, чому деякі частини планети, здається, мають більший стрес, ніж інші, але такі результати допомагають нам досліджувати далі. Одного разу ця інформація може допомогти нам зрозуміти, де людям буде безпечно жити. на Марсі й де ви, можливо, захочете уникати».

Він додав: «Цей проєкт являє собою величезні міжнародні зусилля, щоб допомогти розкрити таємницю S1222a, і я неймовірно вдячний усім місіям, які зробили внесок. Я сподіваюся, що цей проєкт послужить шаблоном для продуктивної міжнародної співпраці в далекому космосі».

Доктор Даніела Тірш, науковий координатор стереокамери високої роздільної здатності на борту космічного корабля Mars Express Європейського космічного агентства, сказала: «Цей експеримент показує, наскільки важливо підтримувати різноманітний набір інструментів на Марсі, і ми дуже раді, що зіграли наша участь у завершенні мультиінструментального та міжнародного підходу цього дослідження».

З Китаю д-р Цзяньцзюнь Лю (Національна астрономічна обсерваторія Китайської академії наук) додав: «Ми готові співпрацювати з вченими з усього світу, щоб поділитися та застосувати ці наукові дані, щоб отримати більше знань про Марс, і пишаємося тим, що надали дані з кольорових зображень на Tianwen-1, щоб зробити внесок у ці зусилля».

Доктор Дімітра Атрі, керівник групи дослідження Марса в Нью-Йоркському університеті Абу-Дабі та автор даних з космічного корабля Hope ОАЕ, сказала: «Це була чудова можливість для мене співпрацювати з командою InSight, а також з людьми з інших великі місії, присвячені вивченню Марса. Це дійсно золотий вік дослідження Марса».

S1222a була однією з останніх подій, зафіксованих InSight до того, як у грудні 2022 року було оголошено про завершення місії. Зараз команда просувається вперед, застосовуючи знання, отримані в цьому дослідженні, до майбутньої роботи, зокрема до майбутніх місій на Місяць і супутник Сатурна Титан. Джерело

Джерело матеріала
loader
loader