COVID-19 повертається? В Україні зафіксували перші 10 випадків штаму Еріс: чим він небезпечний
COVID-19 повертається? В Україні зафіксували перші 10 випадків штаму Еріс: чим він небезпечний

COVID-19 повертається? В Україні зафіксували перші 10 випадків штаму Еріс: чим він небезпечний

Україною шириться новий штам коронавірусу – "Еріс", який є підвидом уже добре відомого українцям "Омікрону". Хворих з новим штамом зафіксували у шести областях країни: Дніпропетровській, Закарпатській, Сумській, Хмельницькій, Тернопільській та Чернівецькій.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я України у Facebook. Зазначається, що уже виявили 10 випадків підвиду штаму COVID-19 "Еріс".

"Еріс"– це варіант штаму коронавірусу SARS-CoV-2 "Омікрон", який викликає захворювання Covid-19. Наразі на території України циркулює близько 14 різних штамів вірусу довкола "Омікрону". У кожній області спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб відбирають зразки, щоб досліджувати штами та вивчати мутації, які виникають", – йдеться в повідомленні.

За інформацією МОЗУ, симптоми "Ерісу" такі ж, як і при захворюванні на інші відомі штами Covid-19. Це біль у горлі, нежить, задишка, ломота у тілі, головний біль, лихоманка.

Специфічною відмінністю "Ерісу" є додаткова мутація шипового білка, який швидше вражає ослаблений імунітет. Однак, за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, глобальний ризик для громадського здоров’я від цього штаму оцінюється як низький.

У МОЗ наголосили, що основою захисту від тяжкого перебігу Covid-19 є курс із трьох щеплень: дві дози первинної вакцинації, і через п'ять місяців після другої – бустерне щеплення.

Додатковий бустер можна отримати після консультації із сімейним лікарем чи в пункті щеплення.

У міністерстві підкреслили, що вакцинація проти Covid-19 в Україні залишається безплатною.

Як повідомляв OBOZ.UA, в Україні почалося поступове підвищення рівня захворюваності на COVID-19. Прогнозується, що наприкінці цього епідеміологічного сезону в нашій країнібуде переважати штам "Пірола", який зараз активно заміщує "Омікрон" у Європі та США.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти Obozrevatel гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики  хвороб та  визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader