Штучний інтелект визначає діабет за голосом за 10 секунд
Штучний інтелект визначає діабет за голосом за 10 секунд

Штучний інтелект визначає діабет за голосом за 10 секунд

Вчені створили алгоритм штучного інтелекту, який може розрізняти найтонші зміни у висоті та інтенсивності мовлення людини. Точність такого тесту виявлення діабету вже перевищує результат аналізу крові рівень глюкози натще.

Американські дослідники з Klick Labs  представили  ШІ, який може змінити правила гри щодо діагностики цукрового діабету другого типу. Сьогодні із цим захворюванням живе понад 400 млн осіб, а кожна друга людина з діабетом не знає про свій діагноз. Вчені прагнули знайти найпростіший спосіб діагностики поширеного захворювання, тому звернулися до створення голосового тесту.

Команда вивчала найтонші зміни в голосі, які не може виявити звичайна людина на слух. Для розробки алгоритму вчені використовували дані 267 осіб із діабетом і без цього діагнозу. Протягом двох тижнів вони мали записувати на диктофон одну й ту саму фразу шість разів на день. Цей масив даних дозволив навчити ШІ для діагностичних цілей.

В результаті тест за 10 секунд виявляв діабет з точністю 89% у чоловіків та 86% у жінок. Для порівняння аналіз крові на рівень глюкози натще - базовий лабораторний показник діабету - точний на 85%, наголошують автори. Показники глікованого гемоглобіну та тест на толерантність до глюкози мають точність 91% та 92% відповідно.

Розробники вважають, що їхня технологія може стати простим та доступним інструментом для «цифрового скринінгу» на діабет. Наразі вчені мають намір підтвердити свої результати на більшій вибірці добровольців, а також провести нові дослідження за участю людей з переддибатом, а також іншими поширеними захворюваннями.

Нещодавно в іншому дослідженні вчені  виявили, що прихований діабет може бути причиною еректильної дисфункції. Результати ґрунтуються на аналізі даних майже 2 млн чоловіків віком до 40 років.

Джерело матеріала
loader
loader