Експерт Кацуба розповів, навіщо потрібно реформувати НАК "Нафтогаз"
Експерт Кацуба розповів, навіщо потрібно реформувати НАК "Нафтогаз"

Експерт Кацуба розповів, навіщо потрібно реформувати НАК "Нафтогаз"

Щоб наблизити країну до енергетичної незалежності, українська енергетика має працювати за ринковими правилами. А для цього потрібно знижувати ринкову вагу державних монополій та реформувати їх. Що потрібно змінити у найбільшому гравці на нафтогазовому ринку, розповів у своїй статті експерт з питань енергетики та підприємець Олександр Кацуба.

"Нафтогаз", як і раніше, залишається занадто громіздким, його звітність та бізнес-процеси недостатньо прозорі, а спроба зберегти політичні бали в очах приватних споживачів формує величезні борги компанії перед бюджетом, наголошує Кацуба. На 2024 рік компанія вимагає від бюджету 180 мільярдів гривень задля забезпечення власного платіжного балансу.

Експерт бачить вихід у поступовому зменшенні ринкової ваги компанії, її реформуванні та приватизації після війни. Приватизацію "Нафтогазу" зараз потрібно відкласти до мирних часів та зосередитись на оптимізації управління.

Перше – виділити в окрему державну компанію "Укргазвидобування", потенційно її навіть можна поділити на дещо менших гравців ринку із територіальним розподілом діяльності. Друге – за Нафтогазом треба залишити управління Оператором ГТС, транзит, трейдинг, зберігання газу, реалізація інвестиційних проектів з освоєння великих родовищ. Третє – потрібно повністю відновити функціонування наглядової ради та зробити підбір менеджменту "Нафтогазу" максимально прозорим. Це необхідно для ефективної роботи та збільшення капіталізації. Четверте – вже зараз слід вибудовувати комунікацію із великими нафтогазовими компаніями зі США та Європи, а також із інвестиційними фондами. Це дозволить корпорації стати донором бюджету та зайти у майбутньому стратегічних інвесторів, резюмує Кацуба.

Олександр Кацуба – український підприємець, експерт у сфері енергетики, власник компанії "АЛЬФА ГАЗ".

Джерело матеріала
loader
loader