Скелет із чотирма металевими протезами пальців виявлено у багатовіковій могилі в Німеччині
Скелет із чотирма металевими протезами пальців виявлено у багатовіковій могилі в Німеччині

Скелет із чотирма металевими протезами пальців виявлено у багатовіковій могилі в Німеччині

Археологи в Німеччині знайшли скелет із металевим протезом руки, що все ще прикріплений до лівої руки, замінюючи пальці, які, ймовірно, були ампутовані. Аналіз показав, що протез колись був покритий шкірою та прив’язаний до руки людини за допомогою бинтів. Скелет, виявлений у південному місті Фрайзінг, належав чоловікові у віці від 30 до 50 років, який помер між 1450 і 1620 роками, оголосили урядовці в заяві, перекладеній 27 жовтня.

«Порожнистий протез на лівій руці замінив чотири пальці», — сказав у заяві Вальтер Ірлінгер, заступник генерального консерватора Державного управління охорони пам’яток Баварії. «Вказівний, середній, безіменний і мізинець індивідуально виліплені з листового металу та є нерухомими».

Сліди на кістках лівої руки, що залишилися, свідчать про те, що пальці були ампутовані, коли чоловік був живий, але залишається незрозумілим, чому хірургам довелося виконати цю процедуру. Знайдена кістка великого пальця, прикріплена до корозійного металевого протеза, свідчить про те, що пацієнт тримав великий палець.

Скелет із чотирма металевими протезами пальців виявлено у багатовіковій могилі в Німеччині - Фото 1
Перед початком реставраційних робіт археологи почистили руку з протезом

Археологи вилучили зі скелета руку, на якій був протез, для реставрації та аналізу. Сканування показало, що це була проста металева штуковина з клаптиками тканини та шкіри, прилиплими до копій пальців, показуючи, що зовнішня сторона протеза руки була принаймні частково закрита, згідно із заявою. Залишки марлевого матеріалу всередині порожнистих пальців вказують на те, що протез міг бути підбитий, щоб захистити куксу руки від металу.

Пальці були злегка вигнуті та лежали паралельно один одному, щоб імітувати природне положення руки в стані спокою, сказав Ірлінгер. 

Скелет із чотирма металевими протезами пальців виявлено у багатовіковій могилі в Німеччині - Фото 2
Скелет був знайдений під час робіт з укладання труб у місті Фрайзінг на півдні Німеччини.

Це відкриття свідчить про те, що медицина в той час була стурбована благополуччям людей з ампутованими кінцівками та знайшла рішення, щоб полегшити їм життя, йдеться в заяві чиновників. Скелет датується періодом військових конфліктів, які могли призвести до великої кількості травм і ампутацій, що, ймовірно, підвищило попит на протези у Фрайзінгу та його околицях.

Протез руки не перший у своєму роді, який було знайдено. Археологи описали близько 50 подібних медичних пристроїв, знайдених у Центральній Європі, які датуються періодом пізнього середньовіччя (1300–1500 рр.) до раннього сучасного періоду (1500–1800 рр.). На відміну від жорсткого пристрою, виявленого у Фрайзінгу, деякі з цих протезів кінцівок мали складні рухомі частини, йдеться у заяві. Джерело

Джерело матеріала
loader
loader