Апарат NASA виявив "прихований" супутник у астероїда
Апарат NASA виявив "прихований" супутник у астероїда

Апарат NASA виявив "прихований" супутник у астероїда

Апарат NASA виявив "прихований" супутник у астероїда

Він знаходиться у Головному поясі астероїдів.

Апарат NASA Lucy зробив знімки астероїда Дінкінеш, який скорочено називають «Дінкі», та зміг виявити його «прихований» супутник. Як повідомляє Live Science, апарат пролетів повз астероїд 1 листопада на швидкості 16 тисяч кілометрів на годину.

Lucy знаходилася на відстані 430 кілометрів від Дінікеша і змогла з'ясувати, що він не самотній. Насправді це система, яка складається з більшого небесного тіла, шириною близько 790 метрів, і меншого, шириною 220 метрів. Супутник астероїда обертається навколо нього близькою орбітою.

«Ми знали, що це буде найменший астероїд Головного поясу, який будь-коли бачили зблизька. Той факт, що їх два, робить це ще більш захоплюючим», — заявив Кіт Нолл, науковий співробітник проєкту Lucy.

Дінкінеш та його маленький супутник «живуть» у Головному поясі астероїдів між орбітами Марса та Юпітера, на відстані близько 480 мільйонів кілометрів від Землі. У міру наближення апарату до Дінкі астрономи помічали зміни його яскравості, які вказували на те, що навколо астероїда може обертатися супутник.

І Дінкі – лише перший астероїд, який Lucy вивчить під час своєї місії. Зрештою, вона має долетіти до Юпітера. 2025 року астероїд має підлетіти до астероїда Дональдджохансон. Після цього вона залишить Головний пояс і вирушить до головної своєї мети – троянських астероїдів Юпітера.

Нагадаємо, раніше Lucy змогла виявити супутник у троянського астероїда Юпітера. При цьому це найменший з астероїдів, які досліджуватиме апарат.

Джерело матеріала
loader
loader