До 2050 року смерті від хвороб, що передаються від тварин до людини, збільшаться в рази
До 2050 року смерті від хвороб, що передаються від тварин до людини, збільшаться в рази

До 2050 року смерті від хвороб, що передаються від тварин до людини, збільшаться в рази

Експерти американської біотехнологічної компанії Ginkgo Bioworks стверджують, що деякі хвороби, що передаються від тварин до людини, можуть вбити у 2050 році в 12 разів більше людей, ніж у 2020 році.

Чотири найнебезпечніші патогени

В аналізі команди було розглянуто історичні тенденції для чотирьох конкретних вірусних патогенів, до яких відносяться вірус Ебола і вірус Марбург, SARS Coronavirus 1, вірус Ніпах і вірус Мачупо, що викликає болівійську геморагічну лихоманку.

Зазначається, що в дослідження не було включено Covid-19, який спричинив глобальну пандемію 2020 року і, ймовірно, виник від кажанів.

Зараз дивляться

Учені вивчили понад 3 150 спалахів за період із 1963 до 2019 року і виявили 75 побічних явищ у 24 країнах.

Історично значущі епідемії

База даних охоплювала епідемії, про які повідомляла Всесвітня організація охорони здоров’я, а також історично значущі події, включно з пандеміями грипу 1918 і 1957 років.

За словами експертів, унаслідок цих подій загинуло 17 232 людини. За їхніми словами, за означений період епідемії зростали майже на 5% щороку, а смертність зросла на 9%.

– Якщо ці щорічні темпи зростання збережуться, ми очікуємо, що проаналізовані патогени спричинять учетверо більше побічних ефектів і у 12 разів більше смертей у 2050 році, ніж 2020 року, – констатували вчені.

Потрібні термінові дії

Дослідники також припустили, що ці цифри, ймовірно, занижені через суворі критерії включення патогенів в аналіз і виключення Covid-19.

Команда додала, що необхідні термінові дії для усунення великого і зростаючого ризику для глобальної охорони здоров’я, виходячи з історичних тенденцій.

Теги за темою
прогноз погоди смерть
Джерело матеріала
loader