Як утеплити вікна, щоб менше мерзнути: для українців склали список дій на випадок відключення опалення
Як утеплити вікна, щоб менше мерзнути: для українців склали список дій на випадок відключення опалення

Як утеплити вікна, щоб менше мерзнути: для українців склали список дій на випадок відключення опалення

Українців попередили, що зима 2023-2024 років може стати найважчою за всю незалежність країни – адже якщо Росія відновить масштабний обстріл енергоінфраструктури, уникнути масових відключень електрики не вдасться. А з ними часто й опалення – оскільки, наприклад, ТЕЦ виробляють не лише електрику, а й тепло. У зв'язку з цим українцям вже варто почати утеплювати свої будинки та квартири самостійно – зокрема вікна.

Насамперед, радять у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, слід перевірити віконні рами на наявність щілин. Якщо вони є, слід:

  • вкласти у рами ущільнювач;
  • скло на стиках з рамами обробити силіконовим герметиком;
Скло на стиках вікон із рамами потрібно обробити силіконовим герметиком
  • якщо щілини є й у місцях кріплення підвіконь – заповнити їх монтажною піною.
Щілини у місцях кріплення підвіконь слід заповнити монтажною піною

Крім того, потрібно наклеїти на скло вікон теплозберігаючу плівку. А якщо встановлені сучасні склопакети – перевірити щільність закриття вікон та у разі її недостатності, звернутись до фахівців для налаштування.

Якщо встановлені сучасні склопакети, потрібно перевірити щільність закриття вікон

Яку їжу запасати

Зі свого боку, в Київській міській держадміністрації (КМДА) радять українцям на випадок блекаутів створити запас їжі – насамперед тієї, яка не псуватиметься без холодильника і не вимагатиме електроенергії для приготування. Це можуть бути:

  • м'ясні, рибні та овочеві консерви;
  • сушене та в'ялене м'ясо;
  • сублімовані продукти (каші, локшина швидкого приготування та супи, які необхідно заливати окропом, або гречка, яку можна заливати водою кімнатної температури);
  • хлібці, печиво, сухарі;
  • сухофрукти, горіхи;
  • шоколад, цукерки;
  • енергетичні батончики.

Зима може бути важкою

Про те, що майбутня зима може виявитися набагато важчою за минулу, українців попередив глава МЗС країни Дмитро Кулеба. Він зазначив: полегшити ситуацію зможе лише нарощування постачання Україні засобів ППО.

"Ми готуємося до найжахливішої зими в історії. Тому ми заплющимо очі, якщо не отримаємо Taurus [ракети великої дальності. – Ред.], але отримаємо системи ППО. Ми намагаємося захистити наші електростанції якнайкраще. Але росіяни вчаться. Вони ще раз перевірять нашу витривалість своїми ракетами", – визнав міністр.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас в "Укренерго" закликали українців не вірити фейковим повідомленням про багатогодинні відключення світла "від завтра". Там зазначили: нині українська енергосистема має достатньо електроенергії, щоб забезпечити потреби всіх споживачів. Змінити ситуацію можуть лише російські обстріли енергоінфраструктури.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader