Інвестиції в освіту і майбутнє: як виховувати дітей свідомими громадянами. Кейс IDS Ukraine
Інвестиції в освіту і майбутнє: як виховувати дітей свідомими громадянами. Кейс IDS Ukraine

Інвестиції в освіту і майбутнє: як виховувати дітей свідомими громадянами. Кейс IDS Ukraine

Цей матеріал доступний лише українською мовою

35 спеціалістів з 7 країн світу долучились до розробки новітньої освітньої програми «Життя в долонях» від РОДОВІДшколи, яка є унікальною. Але відтепер за підтримки бізнесу вона стає доступною для дітей по всій Україні. До чого тут найбільший український виробник бутильованої питної води,  як програма надходитиме до навчальних закладів, в чому її особливості – читайте в матеріалі.

Нещодавно дитячі садки та початкові школи отримали можливість використовувати у навчанні освітню програму раннього розвитку «Життя в долонях» – передову і багато в чому унікальну розробку, до якої долучилися небайдужі психологи, педагоги, науковці, методисти, підприємці та дизайнери. Вони об’єдналися під дахом РОДОВІДшколи, аби створити сучасну, максимально адаптовану до реалій життя програму, спрямовану на всебічний розвиток маленьких українців. Створений продукт отримав схвалення Міністерства освіти і науки України (МОН) для використання у закладах дошкільної та початкової освіти.

Свій рух до дітей програма розпочала завдяки оголошеній у жовтні Всеукраїнській соціальній ініціативі «РОДОВІДшкола – Майбутнє ТУТ!», яку першою підтримала компанія IDS Ukraine – найбільший український виробник бутильованої питної води під ТМ «Моршинська», «Миргородська» та ін. Компанія за 1,5 млн грн придбала 10 ліцензій, які порівну розподілила між громадами Моршина і Миргорода. За умовами ініціативи, бізнеси, меценати, громади можуть робити свій внесок в зміни в освіті, купуючи ліцензії на програму «Життя в долонях», а РОДОВІДшкола зі свого боку бере на себе зобов’язання подвоювати придбану кількість. Завдяки такому підходу загалом Моршин отримав 11 ліцензій, а Миргород – 12. Перелік навчальних закладів опублікували на сайті IDS Ukraine.

«Наша компанія рада була першою долучитись до такої ініціативи і передати ліцензії на програму «Життя в долонях» школам Миргорода і Моршина. В цих містах живуть родини наших працівників, їхні діти. Тож так ми допомагаємо їм отримувати сучасні знання.  Ми також закликаємо український бізнес долучатися до цієї доброї справи та інвестувати в освіту, в майбутнє наших дітей. Лише так, разом, ми зможемо змінювати світ і створювати нашу Щасливу країну майбутнього – нашу новітню Україну», -говоритьМаркоТкачук, генеральнийдиректор IDS Ukraine.

«Життя в долонях» для маленьких українців створювали спеціалісти зі всього світу

"Життя в долонях"–  освітня програма раннього розвитку, яка розрахована на дітей від 4 до 8 років – дошкільнят та учнів перших двох класів початкової школи. В РОДОВІДшколі кажуть, що ця розробка «унікальна за наповненням та підходами до навчального процесу». До її створення долучились 35 спеціалістів з 7 країн світу. Як зазначив у коментарі UBR.ua засновник РОДОВІДшколи Ігор Дідковський, у розробку «Життя в долонях» інвестовано близько $4 млн.

У роботі над програмою автори зважали на наукові теорії, що передбачають підхід до навчання дітей з урахуванням їхніх індивідуальних особливостей, зокрема психосоматичних. Серед цих теорій – когнітивна концепція стадій інтелектуального розвитку дитини (теорія Піаже) і теорія Говарда Гарднера  про множинний інтелект. Один з ключових напрямів програми – розвиток у дітей здатності до концентрації уваги та критичного сприйняття інформації.

Загалом «Життя в долонях» – це 108 годин аудиовізуальних навчальних матеріалів та 90 занять з 12 предметів: від географії та історії до математики, театру і спорту. Відповідно до теоретичної бази, яка лежить в основі програми, різноманітні явища навколишнього світу пояснюються комплексно: як словами анімованих героїв, так і на практиці – завдяки іграм та експериментам. Це дозволяє дитині зрозуміти такі складні для раннього віку поняття, як молекули та цивілізація, науковий факт і гіпотеза. При цьому автори підкреслюють, що особливу увагу в програмі приділили вихованню національної свідомості нового покоління українців, які вивчатимуть історію країни, її традиції та культуру.

Що обрати для навчання – «Життя в долонях» чи наявні державні програми?

Програма "РОДОВІДшколи" отримала гриф МОН України. Це означає, що її матеріали відповідають держстандартам як дошкільної освіти, так і навчання у початкових класах і можуть використовуватися паралельно із державними програмами.

Проте альтернативні освітні програми для шкіл та садочків небезкоштовні. І «Життя в долонях» не виключення. Вартість ліцензії – 150 тис грн, але ця сума враховує не лише самі навчальні матеріали, а й підтримку спеціалістів РОДОВІДшколи – тренінги для викладачів та допомогу у впровадженні програми.

Тож аби зробити високоякісну освіту доступною для всіх українських дітей незалежно від їхнього статусу чи місця проживання, РОДОВІДшкола запустила Всеукраїнську соціальну ініціативу «РОДОВІДшкола – Майбутнє тут!», запросивши меценатів, бізнес-компанії та громади допомогти школам отримати ліцензії на новітню програму.  Сама РОДОВІДшкола при цьому буде додавати стільки ж ліцензій для навчальних закладів певного регіону, скільки куплять благодійники.

Бізнес уже підтримує зміни в освіті

Компанія “IDS Ukraine” відгукнулась на важливу освітню ініціативу першою. Партнерство з РОДОВІДшколою стало для найбільшого українського виробника бутильованої питної води одним з проєктів власної соціальної платформи «Щаслива країна майбутнього». Вона на цей час об’єднує три напрямки: благодійну допомогу державі, населенню та ЗСУ критично важливим для життя людини продуктом – чистою питною водою,  підтримку освітніх ініціатив та проєкт «Зелена торба – сортуй на дрони!», завдяки якому на 3Д-принтері виготовляються деталі для навчальних дронів військових. Для друку використовується перероблений пластик з пляшок, які збирають і передають компанії підписники програми «Зелена торба» - долучитись до цього проєкту може кожен.

Як розказав у коментарі UBR.ua Генеральний директор IDS Ukraine Марко Ткачук, знайомство із Ігорем Дідковським, засновником РОДОВІДшколи, відбулось, коли компанія зосередилась на соціальних проєктах. Дізнавшись про програму РОДОВІДшколи, яка змінює підходи до традиційної освіти та має на меті виховувати свідоме, самостійне, цілеспрямоване, підготовлене до реального життя покоління українців, в компанії вирішили долучитись до цього напряму. Адже вже сьогодні саме таким вихованням дітей будується та сама країна майбутнього, в якій ми всі житимемо. І якою вона буде залежить від кожного з нас.

Сертифікати на отримання ліцензій  були вручені міським головам Моршина і Миргорода під час тренінгу, який РОДОВІДшкола проводила для педагогів цих міст на початку жовтня. Завдяки партнерству IDS Ukraine та РОДОВІДшколи Моршин отримав ліцензії для усіх 11 загальноосвітніх закладів міста. У Миргороді, як нам розказав міський голова Сергій Соломаха, 12 ліцензій покрили потреби більше половини закладів.

Інвестиції в освіту і майбутнє: як виховувати дітей свідомими громадянами. Кейс IDS Ukraine - фото 1

Марко Ткачук, СЕО IDS Ukraine, вручає сертифікати на ліцензії програми “Життя в долонях” Миргородському міському голові Сергію Соломасі та Моршинському міському голові Руслану Ільницькому

На його думку, самостійну закупівлю освітніх ліцензій можуть зробити далеко не всі міста – для цього потрібні бюджети і це легше зробити громадам, де хороша економічна ситуація. «Але одну-дві таке  місто, як наше, могло б собі дозволити точно», – сказав  Сергій Соломаха у розмові з UBR.ua.

«Миргородчани вдячні IDS Ukraine та РОДОВІДшколі за таку благодійність і внесок в освіту наших дітей. Адже міським громадам самостійно складно придбати необхідну кількість ліцензій на всі школи і садки  – їхня вартість доволі висока. А завдяки соціальній ініціативі «РОДОВІДшкола – Майбутнє ТУТ!» вже сьогодні 12 з близько 20 освітніх закладів Миргорода отримують можливість працювати за сучасною програмою.  Це допоможе виховувати наших дітей  патріотами, які дбатимуть про Україну, любитимуть і захищатимуть її»,  – зазначив Сергій Соломаха, Миргородський міський голова.

Але попри те, що Миргороду та Моршину освітня програма надалась безкоштовно, Моршинський міський голова Руслан Ільницький зауважив, що витрати все ж будуть – потрібно буде закупити на школи проєктори та інше обладнання, необхідне для реалізації програми «Життя в долонях». На сьогодні не всі навчальні заклади міста забезпечені цим, констатував він. І додав, що придбання відповідного обладнання – одна з умов отримання ліцензій.

За словами Ільницького, він зможе згодом оцінити наскільки ефективною буде навчання за цим проєктом, але вже зараз місцеві вчителі позитивно відгукуються щодо розробки «РОДОВІДшколи». Вони казали йому, що «філософія та підходи програми подекуди нагадують одну з програм від МОН, але при цьому «Життя в долонях»  цікавіша та гнучкіша».

«Від імені усіх моршинців я хочу подякувати РОДОВІДшколі за цю програму розвитку, а також  компанії IDS Ukraine за чергову допомогу у соціальних проєктах, які реалізуються в нашій громаді. Це внесок у майбутнє наших дітей і майбутнє України. А також дякую всім педагогам, які мають небайдуже гаряче серце й активно долучаються до таких проєктів, розуміючи всю їхню важливість», – сказав Руслан Ільницький, Моршинський міський голова.

Дрони чи освіта – що важливіше?

Чи варто меценатам і чиновникам саме зараз, в умовах великої війни, виділяти кошти на освітню ініціативу, а не на воєнні потреби?

Так, якщо українці хочуть зберегтися як нація, відповідає на це питання Ігор Дідковський, засновник РОДОВІДшколи. Одне не виключає іншого, каже він:

«Як бойовий комбат я розумію, що навіть коли ми переможемо у війні, отримаємо усі репарації та відновимо інфраструктуру, це все не буде комусь потрібним, якщо не буде українців, готових до цього життя. І дрони – так, це дуже важливо, але перемога України – вона не лише в нашій перемозі у війні. Це й передусім перемога в освіті – ми маємо вже зараз виховувати національно свідоме покоління українців. Особливо, коли в державі є велика демографічна проблема. Це наша відповідальність – дбати про те, аби діти залишались в Україні і будували тут своє щасливе майбутнє. Я радий, що бізнес відгукується на цю потребу і допомагає школам отримувати такі важливих освітні програми як «Життя в долонях». Дякую IDS Ukraine, яка стала першою в цьому процесі, показавши приклад іншим компаніям, меценатам і громадам».

Джерело матеріала
loader
loader