Байден зустрінеться з Сі Цзіньпіном наступного тижня: названа дата
Байден зустрінеться з Сі Цзіньпіном наступного тижня: названа дата

Байден зустрінеться з Сі Цзіньпіном наступного тижня: названа дата

Президент США Джо Байден зустрінеться віч-на-віч із лідером Китаю Сі Цзіньпіном наступного тижня: це буде перша особиста зустріч політиків у 2023 році.

Дату переговорів повідомвляє Reuters, з посиланням на слова одного з високопоставлених американських чиновників. Зустріч запланована на 15 листопада. 

"Президент Джо Байден зустрінеться з президентом Китаю Сі Цзіньпіном віч-на-віч вперше за рік у середу", - йдеться у повідомленні. 

За словами джерела ЗМІ, дипломатія США сконцентрується на стримуванні рівня напруженості у відносинах двох країн. 

Зустріч лідерів прогнозують в кулуарах саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) в Сан-Франциско. Взаємодія між США і Китаю може тривати годинами. У зустрічі візьмуть участь команди офіційних осіб з Пекіна і Вашингтона, однак їхні імена не уточнюються.  

Очікується, що під час перемовин сторони обговорять вторгнення Росії до України, зв'язки Північної Кореї з Росією, бойові дії між Ізраїлем та терористами ХАМАС, питання Тайваню, а також загальну ситуацію з безпекою в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Також чиновники з адміністрації Байдена кажуть, що США та Китай планують обговорити встановлення "справедливих" торгівельно-економічних відносини.

"Ніхто не буде стримуватися, все на столі", - заявив один з них. 

Відносини між США і Китаєм поступово "теплішають"

В кінці жовтня видання Bloomberg відзначило тенденцію: попри зростаючу напругу у світі, пов'язаною із війною між ХАМАС та Ізраїлем, відносини між США та Китаєм стали "теплішати". 

ЗМІ зазначало, що перші кроки команди Байдена та Сі Цзіньпіна у питанні налагодження відносин зробили ще в червні: представники урядів провели ряд результативних зустрічей, які дали надію казати про певний оптимізм щодо співпраці між Вашингтоном та Пекіном.

Теги за темою
США Китай Джо Байден
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader