Скоро буде вдома: Україна поверне додому підлітка, якого в рф намагалися призвати до армії
Скоро буде вдома: Україна поверне додому підлітка, якого в рф намагалися призвати до армії

Скоро буде вдома: Україна поверне додому підлітка, якого в рф намагалися призвати до армії

Хлопця готові прийняти родичі у неокупованому регіоні України

У росії погодилися повернути в Україну 17-річного Богдана Єрмохіна, якого 2022 року незаконно депортували з Маріуполя. Хлопець відмовився від житла в росії для того, щоб швидше повернутися на батьківщину.

Про це повідомив уповноважений із прав людини України Дмитро Лубинець у своєму Telegram-каналі. Його скандальновідома російська колега марія львова-бєлова також підтвердила російську позицію.

Відомо, що 17-річного Богдана було вивезено з Маріуполя на територію росії у 2022 році, коли місто окупували. Батька та мати хлопчик втратив кілька років тому, а його законним представником був директор коледжу у місті Маріуполі, де й навчався підліток. Після незаконної депортації у Богдана забрали український паспорт та зробили громадянином росії, влаштувавши до названної родини. Але українська сторона не визнала законності цих дій і намагалася повернути дитину додому. До того ж у березні 2023 року підліток намагався втекти з росії, але його затримали на білорусько-українському кордоні та повернули до рф.

Також відомо, що 8 листопада 2023 року підліток отримав повістку до військкомату, куди має з’явитися у грудні цього року, на досягнення 18 років. Після цього Богдан Єрмохін звернувся до Володимира Зеленського із проханням допомогти йому повернутися додому в Україну. Для цього він навіть написав відмову від квартири, яка належить йому, як сироті.

Підлітка готова в Україні прийняти двоюрідна сестра.

"Богдан Єрмохін скоро буде в Україні! Офіційно підтверджую, що є домовленості про повернення Богдана в Україну та його возз’єднання з сестрою. Прошу всіх заспокоїтися, а головне не розповсюджувати неперевірену інформацію. Адже така публічність шкодить процесам повернення", — повідомив Дмитро Лубинець.

Водночас, дитячий омбудсмен росії марія львова-бєлова заявила у своєму Telegram-каналі, що Богдан не планував повертатися в Україну і добровільно прийняв російське громадянство, написавши необхідну заяву. Але його думка нібито змінилася після того, як прийшла повістка.

"З урахуванням однозначної позиції росії у питанні возз’єднання дітей із родичами, розлученими в період "сво", озвученої президентом, а також стислих термінів до настання повноліття та особливостей правового статусу юнака на цей час російською та українською сторонами вироблено та погоджено рішення про зустріч Богдана з сестрою у третій країні в день його народження. Богдан залишить росію заздалегідь, бувши ще неповнолітнім, у супроводі законного представника", — заявила марія львова-бєлова.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, куди росія депортує дітей із України та як можна повернути їх назад додому. Точні цифри незаконно вивезених українців сильно відрізняються.

Теги за темою
Україна Росія Діти
Джерело матеріала
loader
loader